Skip to main content

Διπλωματικές ζυμώσεις και αμερικανικά πυρά στην Τουρκία

Αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του Μάικ Πομπέο κατά της Τουρκίας στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τοποθέτηση που καλλιέργησε ενόχληση στην τουρκική πλευρά.

Εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της, η Τουρκία δέχεται τα πυρά των ΗΠΑ για την συμπεριφορά της.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο φαίνεται να άσκησε κριτική στην Τουρκία αναφέροντας πως η δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι προκλητική.  

Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι η απόκτηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία αποτελεί «δώρο» ενός νατοϊκού μέλους στη Ρωσία και καταλόγισε στην Άγκυρα ότι υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας.

Η παρέμβαση αυτή του Μάικ Πομπέο προκάλεσε την ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος επιτέθηκε τόσο κατά των ΗΠΑ όσο και κατά της Γαλλίας προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας επίσης στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αφού επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», εξέφρασε  τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας».

Σημείωσε επίσης πως υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις». Τονίζοντας πως η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή επετέθη στη συνέχεια στην Γαλλία υποστηρίζοντας πως η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Στο μεταξύ διάλογο με την Ελλάδα «άνευ προϋποθέσεων» ζητεί η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι,  μετά την απόσυρση του Oruc Reis, καταλογίζοντας όμως «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη βρίσκεται σε διπλωματικές ζυμώσεις για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορύφης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ νωρίτερα συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες.

naftemporiki.gr