Skip to main content

Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να κηρύξουμε ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο»

Για ετοιμότητα της Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας». 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα,  
ανέφερε: «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. (σ.σ. ανατολικά της Κρήτης), ανακοινώσαμε ΝAVTEX και προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Όταν αποκλείστηκαν από εκεί, θέλησαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, αλλά είχαν την ίδια αντιμετώπιση κι εκεί.Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Δεν ξέρω ποιο είναι το όφελος από αυτό. Ίσως η εσωτερική πολιτική».

Επίσης, σύμφωνα με την ertnews, ερωτώμενος  από τούρκο δημοσιογράφο φιλοκυβερνητικού μέσου αν η Τουρκία σκοπεύει να κηρύξει ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απάντησε

«Στην Μαύρη Θάλασσα, κηρύξαμε την υφαλοκρηπίδα την ίδια στιγμή και ως ΑΟΖ. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία γίνει ένας σημαντικός τομέας για μας στη Μεσόγειο, και αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα, θα συμβεί. Όταν αυτό συμβεί κανένας ψαράς από άλλες χώρες εκτός από τους δικούς μας, δεν θα μπορεί να εισέλθει εκεί που βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας. Όμως αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο εξ αιτίας της αλιείας, δεν έχει ανακηρυχθεί ΑΟΖ. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό δεν υπάρχει εμπόδιο μπροστά μας».
 

Για τις ΗΠΑ

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, με αφορμή την επιστολή του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, που κατηγόρησε την Τουρκία για την στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία. και την αναφορά του  ότι «Η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».
 
«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα στο Κογκρέσο , στηρίζουν την τρομοκρατία και αυτή η ενέργεια αποτελεί αδίκημα για την Ουάσινγκτον», ανέφερε.

«Αντί να κατηγορούν την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο. Αυτή η επιστολή ήταν μια επιστολή αντιγραφή-επικόλληση. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει αυτές τις φράσεις και στο παρελθόν. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια όταν στέλνει επιστολές ή δίνει πληροφορίες στο Κογκρέσο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK και του YPG. Υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό είναι έγκλημα σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ».