Skip to main content

Πρέσπες και ΔΕΠΑ οι πονοκέφαλοι του Μαξίμου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες καταγγελίες της αντιπολίτευσης και του Τύπου για την υπόθεση ΔΕΠΑ.  

Μετά το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο και με το Ποτάμι, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις πληροφορίες που θέλουν τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους βουλευτές του Ποταμιού που έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να περιμένουν το τελικό κείμενο που θα έρθει στην ελληνική Βουλή για να αποφασίσουν.

Το Μαξίμου, που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τηρούσε χαμηλούς τόνους έναντι του Ποταμιού, μη θέλοντας να διαταράξει σχέσεις εν όψει της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξαφνικά άνοιξε πόλεμο με τη Σεβαστουπόλεως.

Μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου εμφάνισε τον Σταύρο Θεοδωράκη να «συναλλάσσεται» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παζαρεύοντας υπουργική καρέκλα έναντι της αρνητικής θέσης του κόμματός του στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού: «Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και 1 μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και 2 ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ… Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις παλιές σελίδες. ΔΕΝ παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!» ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο κ. Θεοδωράκης.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο με ανακοίνωσή του υιοθέτησε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πολιτική συναλλαγή» Μητσοτάκη – Θεοδωράκη: «Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

Με την ανακοίνωση αυτή, ο πρωθυπουργός -ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο- επιχείρησε να δώσει και απαντήσεις στις φήμες ότι έχει και ο ίδιος δεύτερες σκέψεις έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για μακεδονική γλώσσα και «Αιγαιάτες Μακεδόνες».

Η πίεση προς το Ποτάμι αναμένεται να αυξηθεί, καθώς σήμερα οι Μητσοτάκης και Θεοδωράκης, με παρόντες τους βουλευτές του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως με το Κίνημα Αλλαγής, έτσι και με το Ποτάμι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να βάλει μπροστά σενάρια περί υπόγειας συμφωνίας Ν.Δ.- Ποταμιού με στόχο την κυβέρνηση και κεντρικό παίκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα στρέψουν και τα φώτα από τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «τελειωμένη πολιτικά» μετά τις δηλώσεις Ζάεφ και επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τη στάση τους, ώστε να κερδίσουν κάτι και στις δημοσκοπήσεις που τους φέρνουν πολύ κάτω από το όριο του 3%.  

Σήμερα, εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι έχει εξασφαλίσει εν όψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών τη θετική ψήφο της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Έλενας Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι -ο οποίος με σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών επιβεβαιώνει τη θετική του ψήφο και καλεί και το Ποτάμι σε αυτήν την γραμμή- και του Χάρη Θεοχάρη από την ομάδα των ανεξαρτήτων, αν και ο ίδιος ο κ. Θεοχάρης δεν έχει οριστικοποιήσει δημοσίως τη στάση του.

Για σκάνδαλο ΔΕΠΑ μιλά η αντιπολίτευση

Σε αυτό το κλίμα, αναμένονται απαντήσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση ΔΕΠΑ, την οποία με συγκεκριμένες κινήσεις η αντιπολίτευση επιχειρεί να φέρει στο επίκεντρο.

Το Κίνημα Αλλαγής, με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη ρωτά για τη δράση του Μανόλη Πετσίτη, που εμφανίζεται από δημοσιεύματα -το Σάββατο στο newsbomb, σήμερα στα ΝΕΑ- στενός συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού να αμείβεται το 2016 και το 2017 ετησίως με περίπου 200.000 ευρώ από την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που εμπλέκεται στην υπόθεση ΔΕΠΑ , για την οποία ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος φέρεται να έχει πει ότι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν απολύτως ενήμεροι για τη σχέση της με την εταιρεία Λαυρεντιάδη.

Στο θέμα αναμένεται και νέα αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.