Skip to main content

Μαξίμου: Κατά των εργαζομένων οι θέσεις Μητσοτάκη

Σχέδια εφαρμογής ενός «ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», καταλογίζουν κυβερνητικές πηγές στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολιάζοντας τις τελευταίες του τοποθετήσεις.

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου κατηγορούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει θέσεις κατά των εργαζομένων, αλλά και ότι οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται «αφορούν αποκλειστικά τα κέρδη επιχειρήσεων (μερίσματα) και τις Ανώνυμες Εταιρείες». Κατά τους ίδιους κύκλους, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν «οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση Υγεία και Παιδεία, αλλά και με απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές συντάξεων. Γι’ αυτό υποστηρίζει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις».

Επιπλέον, κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «δείχνει ποιους υπερασπίζεται όταν χαρακτηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι άγνωστες λέξεις για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Γι’ αυτό καταγγέλλει σήμερα την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον «κ. Μητσοτάκη ότι «έχει δώσει δείγματα γραφής: Με τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο που φέρουν την υπογραφή του, με τη στρατιά των μετακλητών υπαλλήλων που απασχολούσε στο γραφείο του, με την καθαίρεση όλων των προϊστάμενων του Δημοσίου σε μια νύχτα! Αυτό είναι το… αντιγραφειοκρατικό κράτος που υπερασπίζεται».

«Η συμφωνία Ψεύδους του κυρίου Μητσοτάκη»

 Συνεχίζοντας, οι πηγές του Μαξίμου κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη για σειρά ψεμάτων.

  1. «Επαναλαμβάνει και υπερασπίζεται το μεγαλύτερο ψεύδος της πρόσφατης ιστορίας. Το success story του κ. Σαμαρά. Μιλά για το αχρείαστο τρίτο πρόγραμμα του Ιουλίου, αλλά δεν εξηγεί για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση», αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου.
  2. «Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να υιοθετεί την ψευδή θέση ότι το συνολικό ποσό του δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 αποτελεί νέο χρέος», τονίζουν οι ίδιες πηγές και συμπληρώνουν ότι από τα 86 δισ. ευρώ τα:
  • 54 δισ. αφορούν την αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους.
  • 25 δισ. αφορούσαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν.
  • Από τα εναπομείναντα 12 δισ. ευρώ [86 δισ. – 74 δισ. (54 δισ. του παλιού χρέους + 20 δισ. που ήταν για τις τράπεζες και δεν χρησιμοποιήθηκαν) τα 7 δισ. ευρώ κατευθύνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, χρέος προς τους πολίτες που προϋπήρχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
  1. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν φεδρό ψέμα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει χαθεί πλούτος 26 δισ. ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.
  2. Κατά τους κύκλους του Μαξίμου, είναι «προκλητικό» αυτοί που «έκαναν κανόνα επί των ημερών τους τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κόπτονται για την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας». 
  3. «Η Ελλάδα είναι απομονωμένη, θεατής των εξελίξεων και μέρος του προβλήματος». Στο θέμα, αυτό οι κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ότι «ξεχνούν την εικόνα διεθνούς απομόνωσης της χώρας επί των ημερών τους».
  4. «Αμφισβήτηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,7% το 2017. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αμφισβητεί στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, όμως, τον διαψεύδουν όλοι οι θεσμοί. Διότι η εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 2,7% τη νέα χρονιά, δεν είναι απλά η επίσημη θέση της Κομισιόν, στις σχετικές προβλέψεις της, αλλά συνιστά τη βάση (baseline scenario) την οποία έχουν αποδεχθεί όλοι οι θεσμοί που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.
  5. «Το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών». Επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτά «διαψεύδουν το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη, ότι το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών».

Αργότερα, άλλες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση «αντιστέκεται στα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία θέλει να αποτύχει αυτή η κυβέρνηση και δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπογράψει ό,τι μέτρο και αν της ζητήσουν».

Πηγή: ΑΜΠΕ