Skip to main content

Προϋπολογισμός 2020: «Πρεμιέρα» με αντεγκλήσεις και κριτική

Παρουσία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Οι κοινοβουλευτικές εργασίες, οι οποίες «εγκαινιάστηκαν» με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των πολιτικών κομμάτων, θα διαρκέσουν πέντε ημέρες και θα κορυφωθούν την Τετάρτη με τη σχετική ψηφοφορία.

Μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης, κάλεσε τα κόμμα της αντιπολίτευσης «να αναβιώσουμε την παράδοση της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών», κάνοντας λόγο για μία συμβολική κίνηση σ’ αυτή τη συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας.

Όσον αφορά, ειδικότερα, τον προϋπολογισμό, εκτίμησε ότι σηματοδοτεί την αρχή της ουσιαστικής ανάταξης της οικονομίας, καθώς αποτυπώνει μια οικονομική πολιτική που εδράζεται στις επενδύσεις.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη επέκτασης του δικτύου προστασίας των πιο αδύναμων απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και της ελάφρυνσης της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως βαθιά ταξικό και ιδεοληπτικό, καθώς «υπηρετεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης».

«Πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και καθόλου γενναιόδωρη με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα» σημείωσε, με νόημα, ενώ έκανε λόγο για έναν «μη αναπτυξιακό» προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και να εξοικονομηθούν αναπτυξιακοί πόροι.

Παρατήρησε δε, ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρέμεινε «σταθερά μειωμένο και βραδυκίνητο», ενώ στιγμάτισε την έλλειψη ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος διαμήνυσε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς «δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να εξειδικεύει τα μεγέθη του μεσοπρόθεσμου κυβέρνησης».

«Ο νέος προϋπολογισμός αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα “ματωμένα” πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και για το 2020, τα οποία φτάνουν μέχρι το 2060» συνέχισε, ενώ χαρακτήρισε «άδικη» τη φορολογική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, παράλληλα – γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης – έκανε λόγο για προϋπολογισμό χωρίς όραμα και σχεδιασμό.

«Αποτελεί ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» τον στόχο για έσοδα 2,44 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός «δίνει διαπιστευτήρια υπακοής και έχει ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο», μην παραλείποντας να διαπιστώσει ότι «δεν είναι τελικά ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

«Είχατε πει ότι θα μειώνατε τα πρωτογενή πλεονάσματα και τώρα μας λέτε ότι είστε αισιόδοξοι ότι μετά το 2021 θα μειωθούν στο 2% με 1,5%. Το 2022 δηλαδή, όταν έτσι και αλλιώς ο στόχος μειώνεται στο 2,2%. Άρα αυτό το 0,2% θα είναι η μεγάλη μείωση των πλεονασμάτων» παρατήρησε, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.

naftemporiki.gr