Skip to main content

Συμφωνία Πρεσπών: Οι δηλώσεις Ζάεφ κλονίζουν την «εναλλακτική πλειοψηφία»

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για το κατά πόσο το κλίμα που δημιουργείται στην Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, μπορεί να κλονίσει την «εναλλακτική πλειοψηφία», δηλαδή τη στήριξη από βουλευτές άλλων κομμάτων πλην ΑΝΕΛ, στην οποία βασιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή.

Ο προβληματισμός του πρωθυπουργικού επιτελείου έγκειται στο ενδεχόμενο βουλευτές των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και συντελούν την «εναλλακτική πλειοψηφία» να αλλάξουν στάση αν ενισχυθεί το κλίμα έντασης και απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς θεωρούν ότι οι δηλώσεις Ζάεφ ωθούσαν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκεί άλλωστε, στους βουλευτές των άλλων κομμάτων που έχουν πει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, είχε φροντίσει να εστιάσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφερόμενος στις δηλώσεις Ζάεφ τους κάλεσε να μην στηρίξουν στη Βουλή, την παραχώρηση της «μακεδονικής ταυτότητας» και της «μακεδονικής γλώσσας».

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων και το  βήμα πίσω από τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, το κλίμα στην κυβέρνηση είχε κάπως ηρεμήσει, υπό την έννοια ότι ανέμεναν εκτόνωση των αντιδράσεων.  Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του αιτήματος της Αθήνας στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς Νίμιτς να παρέμβει στο Σκοπιανό πρωθυπουργό και να του ζητήσει να προβεί σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που έκανε περί «Αιγαιατών Μακεδόνων» και «διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία» όπως και τελικά έγινε και οδήγησε στις διευκρινίσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, είχαν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν, καθώς είχαν ήδη πληροφορηθεί ότι μετά από ένα μακρό διάστημα ηρεμίας, οι δηλώσεις Ζάεφ είχαν επαναφέρει την αναταραχή και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, κάτι που φάνηκε από την προχθεσινή αναφορά του Πάνου Καμμένου στην εκδήλωση για την προστάτιδα του Πυροβολικού Αγία Βαρβάρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές διαθέσεις.

Τα πράγματα όμως δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου, όταν αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο των δηλώσεων Ζάεφ, μέσα από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου η εικόνα και ο ήχος δεν άφηναν αμφιβολίες για το ποιο ήταν το πραγματικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, – ανεξαρτήτως των διευκρινίσεων που ακολούθησαν – στην προσπάθειά του να επιβάλει τη συμφωνία των Πρεσπών στη δική του χώρα, έχοντας απέναντι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόβλημα που δεν έχει εδώ στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας με τη στάση του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος στηρίζει ανοικτά και ένθερμα τη συμφωνία. «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τέτοιο πάθος, και αυτό είναι σπουδαίο. Αλλά ας αναρωτηθούμε: Τι κάναμε εμείς γι’ αυτούς σε αυτά τα 27 χρόνια; Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι’ αυτούς; Μέσα από την φιλία και λύνοντας αυτό το πρόβλημα που είχαμε για 27 χρόνια, που ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες, έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την ‘μακεδονική’ γλώσσα. Μέχρι τώρα απαγορευόταν, ήταν ένα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην ‘Μακεδονία’. Έχουμε την δυνατότητα να τους βοηθήσουμε πραγματικά, να ανοίξουμε τα σύνορα» είπε επί λέξει ο κ. Ζάεφ στο απόσπασμα που είδε το φως της δημοσιότητας. 

Η αποκάλυψη του βίντεο με τις δηλώσεις Ζάεφ, ανέβασαν και πάλι το θερμόμετρο στην Αθήνα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 104,6, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης υποστήριξε ότι «οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για τη ‘μακεδονική’ γλώσσα που θα μπορεί μάλιστα να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, ακυρώνουν επί της ουσίας την συμφωνία» αναφέροντας ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών που αναφέρει ότι  σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα, υπάρχει μια διαδικασία, εννοώντας την αναπομπή της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά. «Δεν ξέρω αν το ζήτησε» απάντησε ο κ. Σγουρίδης στην ερώτηση αν ο κ. Καμμένος – ο οποίος συνόδευσε χθες τον κ. Τσίπρα στην Κάλυμνο –  έχει ζητήσει από τον κ. Τσίπρα την αναπομπή της συμφωνίας. Επανέλαβε ωστόσο ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η συμφωνία, αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε», συμπληρώνοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν μιλούν για καλή ή κακή συμφωνία. Αλλά θεωρούν ότι η πηγή όλων των κακών είναι η λέξη Μακεδονία».  Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος θεωρείται ότι απηχεί με αξιοπιστία τις θέσεις Καμμένου, άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών τον Μάρτιο, αν –  όπως είπε – η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει πριν από τις δημοτικές εκλογές. Το κλίμα αποστασιοποίησης που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τείνει να δημιουργηθεί από τις δυνάμεις που έχουν πει ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία, επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Είναι σαφές ότι αν δεν μιλάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μιλάμε για κάποια άλλη, τότε έχουμε άλλη συζήτηση» είπε στον ρ/σ 104,6 ο κ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Λέω λοιπόν ότι αν τη φέρει (σ.σ. τη Συμφωνία των Πρεσπών), για να προχωρήσει και από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως, την επόμενη μέρα, θα προκηρύξει εκλογές. Διότι για ελάχιστους μήνες, η χώρα τους επόμενους μήνες να σέρνεται σε μια διαδικασία που θα ψάχνει κυβερνητικούς βουλευτές για να συμπληρώσει για τρεις μήνες την κυβέρνηση του τόπου, ενώ έχουμε ένα τέτοιο μέγιστο εθνικό θέμα, δεν το θεωρώ σωστό».

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητη για την ηγεσία της κυβέρνησης, η επιστολή του βορειοελλαδίτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, με την οποία ζητούσε σε έντονο ύφος τη διαγραφή του Γιάννη Μιχελογιαννάκη με το επιχείρημα ότι διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών υιοθετώντας επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής. Επιστολή που κυκλοφόρησε μόνο εσωτερικά στην κοινοβουλευτική ομάδα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διέρρευσε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας ότι προβλήματα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Προσπαθώντας να προλάβει μία νέα κρίση με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών – τώρα που όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου – η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και αντιμετωπίσει κύμα αντιδράσεων ακόμα και από εκείνους που έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη – όπου πριν από μία εβδομάδα υπήρξαν και καταλήψεις σε σχολεία ως αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών – και συγκεκριμένα στο Παλαί Ντε Σπορ, την επόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. 

Επιμένει η αντιπολίτευση

«Επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα, με ήχο και εικόνα, ότι οι απαράδεκτες δηλώσεις Ζάεφ είναι τελικά ακόμη χειρότερες» δήλωσε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

«Ούτε αυτές, όμως, μας εκπλήσσουν. Γιατί απλώς είναι η φυσική συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών, που από την αρχή χαρακτηρίσαμε θερμοκήπιο αλυτρωτισμού και εθνικισμού» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να μην προχωρήσουν στην κύρωση της επιζήμιας αυτής συμφωνίας».