Skip to main content

Κ. Κουτσογιαννακόπουλος: Οι κρυφές πτυχές της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμες πτυχές της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίες δεν έχουν τεθεί έως σήμερα στον δημόσιο διάλογο έφερε στο προσκήνιο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος στην εθνική αντιπροσωπεία για την κύρωση του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το σχετικό  έγγραφο του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις «μέσα σε δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα διακυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρει ο βουλευτής.

Τα χαρακτηριστικά της πρώτης φάσης είναι:

1. Περιορισμένοι δημόσιοι πόροι και η ασθενής ανάκαμψη

2. Συνθήκες στενότητας πόρων και περιορισμένης ρευστότητας

3. Ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων χρηματοδοτήσεως των δημοσίων δαπανών και ρευστότητας, και όλα αυτά  δεδομένης της εκτιμήσεώς τους περί «παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους»

Ως μέσα αντιμετωπίσεως της καταστάσεως προτείνουν:

1. Εσωστρέφεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης

2. Κοινωνική επιχειρηματικότητα από ανέργους και υποαπασχολουμένους

3. Τοπικά συστήματα συναλλαγών, τα οποία επιτρέπουν την κάλυψη αναγκών σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας (δηλ. ανταλλακτικό εμπόριο, συναλλαγές σε είδος)

4. Τοπικές αλληλέγγυες πρωτοβουλίες με τοπικού ή ειδικού χαρακτήρα αναδιανομή εισοδήματος

5. Εθελοντική εργασία

6. Προσφορές σε είδος και όλα αυτά βάσει τοπικών ή περιφερειακών σχεδίων

Σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή η δεύτερη φάση έχει τρεις προϋποθέσεις:

  • Να καταλήξει επιτυχώς η διαπραγμάτευση και να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους
  • Να αναβληθεί (μονομερώς προφανώς) η εξυπηρέτηση του εναπομείναντος χρέους
  • Είτε να αναβληθεί η αναδιανομή του εισοδήματος, είτε αντιθέτως να γίνει αναδιανομή του εισοδήματος (ατυχώς η σύνταξη του κειμένου δεν δίδει σαφή εικόνα).

Εφόσον αυτές υπάρξουν τότε επισημαίνει ο κ. Κουτσογιαννακόπουλος «θα υπάρξουν πόροι για μακροπρόθεσμου χαρακτήρα δημόσιες επενδύσεις», οι οποίες δημόσιες επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα υποστηρίξουν τα πέντε παραγωγικά συμπλέγματα που περιλαμβάνει το ΣΠΑ».

Ο ίδιος καταλήγει διερωτώμενος «αραγε αν δεν συντρέξουν οι τρεις πιο πάνω προϋποθέσεις τι μας περιμένει ; Αλλά κι αν συντρέξουν, έως ότου επέλθουν τα μακροπρόθεσμα, πως θα πορευθούμε μεσοβραχυπρόθεσμα;».