Skip to main content

«Ανάπτυξη για όλους» στο 13ο συνέδριο της Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στο εσωκομματικό τους ακροατήριο εστιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να παρουσιάσουν το όραμά τους για την επόμενη μέρα. Οι εργασίες του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας -που έχει ως σύνθημα «Το μέλλον αρχίζει τώρα»- ξεκίνησαν χθες το βράδυ και ολοκληρώνονται αύριο. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ τα «φώτα» πέφτουν στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και στο επιχειρούμενο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Στη Νέα Δημοκρατία το συνέδριο γίνεται λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογική νίκη και στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στο ιδεολογικό πλαίσιο της Ν.Δ. και της κυβερνητικής πολιτικής με εκτενείς αναφορές στη σύζευξη πολιτικού φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Το προεκλογικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» παραμένει στο επίκεντρο, ενώ τονίζεται πως η «συμφωνία αλήθειας» μετατρέπεται σε «συμφωνία δημιουργίας».

Μιλώντας στο «γαλάζιο» ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία «νέα χώρα» και μία «νέα εθνική προσπάθεια». Μηνύματα έστειλε εκτός συνόρων -με αφορμή και τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις- πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας θα βρει απέναντί της όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην οικονομία. Μάλιστα σημείωσε πως μόλις βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος (λέγοντας πως αυτό θα γίνει γρήγορα) θα μειωθεί και θα καταργηθεί τελικά και η εισφορά αλληλεγγύης.

Μεταναστευτικό

Ειδικά για το μεταναστευτικό -πρόβλημα που ήρθε για να μείνει- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο, ενώ τονίστηκε η ανάγκη αλληλεγγύης στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το μεταναστευτικό αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των ομιλητών στο θέμα αυτό.

Κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, λέγοντας πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία είναι κακός σύμβουλος και δεν θα επιτρέψει να σκιάσουν τη διαδρομή. Σημείωσε δε πως «δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα. Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, εγώ πρώτος και θα αναγνωρίσω και θα σπεύσω να θεραπεύω. Από την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο και το αποδείξαμε στην πράξη».

Στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος το «παρών» δίνουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, με τον Κώστα Καραμανλή να μη σκοπεύει να πραγματοποιήσει ομιλία, ενώ αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει αύριο. Όσον αφορά το προφίλ των «γαλάζιων» συνέδρων, το 66,5% είναι άνδρες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι το 50% των συμμετεχόντων είναι από 25 έως 44 ετών.

Διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται το άνοιγμα στην κεντροαριστερά και το «φλερτ» με γνωστά ονόματα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και κυρίως το λεγόμενο «παπανδρεϊκό» κομμάτι. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για μία ευρεία γκάμα θεμάτων (με αιχμή του δόρατος την οικονομία), ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του κόμματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανθρωπογεωγραφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει και του συνεδρίου. Για παράδειγμα υπάρχουν οι «οπαδοί» του μετασχηματισμού με στόχο το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο (Ν. Παππάς, Όλ. Γεροβασίλη, Σ. Φάμελλος και οι πασοκογενείς Χ. Σπίρτζης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούσης κ.ά.). Μία «τάση» που είναι επίσης κοντά στον πρόεδρο αποτελούν μεταξύ άλλων οι Δ. Τζανακόπουλος, Δ. Βίτσας, Ν. Ηλιόπουλος κ.ά. Όσον αφορά την τάση των «53», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κεντρικό ρόλο, ενώ με τους «53» συνομιλεί και ο Ν. Φίλης. Αυτόνομη πορεία -χωρίς να συνδέονται με τάσεις- έχουν πρόσωπα της λεγόμενης «ιστορικής φρουράς» (όπως ο Γ. Δραγασάκης), αλλά και της νεότερης γενιάς (για παράδειγμα ο Δ. Λιάκος), που στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν κομβικό ρόλο επί οικονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων.

Την ίδια στιγμή στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης δυναμικό «παρών» δίνουν πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με τον… πράσινο ήλιο. Μεταξύ αυτών η Ρεγγίνα Βάρτζελη, που ήταν στενή συνεργάτρια του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και αρκετοί πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η «φυσιογνωμία» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο επίκεντρο, με στόχο να διαμορφωθεί μία πλατφόρμα ιδεών που θα μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο της κεντροαριστεράς αλλά και των «πρασίνων» (που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ανερχόμενη δύναμη). Έμφαση δίνεται στην ανάγκη ενός πειστικού λόγου που δεν θα βασίζεται τόσο στους υψηλούς τόνους όσο στην επιχειρηματολογία. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που σχολιάστηκαν στο εσωτερικό του κόμματος οι αναφορές του Παύλου Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει επιτροπή με επικεφαλής τον Γ. Σταθάκη. Στόχος είναι μέχρι το συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη να έχουν ολοκληρωθεί τόσο ο μετασχηματισμός όσο και το νέο πρόγραμμα του κόμματος.