Skip to main content

Ομπάμα: Θα έχετε τις ΗΠΑ δίπλα σας

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην έναρξη του επίσημου δείπνου προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο. «Να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα – Όλες οι εξελίξεις

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είναι έκπληξη η ελληνική φιλοξενία, ενώ αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Στάθηκε δε, στο ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου με 12 ατομικά μετάλλια σε Ολυμπιάδες, το οποίο κατέρριψε το καλοκαίρι ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς.

Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε «μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας», καθώς «το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: “Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.” Και πρόσθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς”».

Κάνοντας πρόποση «στις αρετές και τις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μίας μακράς θάλασσας», ο κ. Ομπάμα είπε στα ελληνικά «στην υγειά σας».

Το δείπνο ξεκίνησε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των ΗΠΑ και της Ελλάδας και ακολούθησαν η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και η αντιφώνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Παιδιά της Λυρικής Σκηνής τραγούδησαν τέσσερα τραγούδια: Το «imagine» του Τζον Λένον, το «Sound of Silence» των Simon και Garfunkel, το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δείπνο ήταν άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν συνοδεύει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του.

Από υπουργούς παρευρέθησαν οι κ.κ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας.

Στο δείπνο παρέστη επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.