Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Στη βάση του νόμου Παππά ο διαγωνισμός για τις άδειες

Για υποχώρηση της Ν.Δ. από την πολύμηνη στάση αδιαλλαξίας της έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Μετά τη χθεσινή θετική εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού παρά τη διαρκή υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάστηκε να υποχωρήσει καθώς μέχρι πρότινος έθετε ως όρο για συναίνεση τη συνολική κατάργηση του νόμου Παππά, για τον οποίο επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ισχύει και πως «στη βάση αυτού του νόμου θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στη «δύσκολη προσπάθεια που αναλαμβάνει το ΕΣΡ», καθώς «ο πήχης είναι εξαιρετικά υψηλός ως προς το χρονοδιάγραμμα και ως προς το τίμημα».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις των νέων μελών του ΕΣΡ ώστε να καταλήξουν στη σχετική τους πρόταση, την οποία αναμένει η κυβέρνηση.

«Ως προς το τίμημα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και ανάλογα θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες κατά νόμο ενέργειες», πρόσθεσε. 

«Στην κορυφή της ατζέντας το θέμα του χρέους» στις επαφές με Ομπάμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε υψηλού συμβολισμού την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στη Ν.Δ. για τη στάση της.

Όπως είπε, είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνοδεύεται από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, του οποίου οι θέσεις είναι «προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος».

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι στις συναντήσης της ελληνικής ηγεσίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα του χρέους θα είναι στην κορυφή της ατζέντας και ότι ακόμη και μία δήλωση από πλευράς Ομπάμα μπορεί να ασκήσει πολιτική πίεση ώστε να επιλυθεί το θέμα. Υπενθύμισε ακόμη ότι η παρούσια αμερικανική ηγεσία έχει εκφράσει τη βούληση να βοηθήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην υποβάθμιση της επίσκεψης», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. «δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση εξόδου της χώρας από την κρίση» και «καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς».

«Κοντά στη θέση της κυβέρνησης η δήλωση Ράις»

Μετά από παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλοί μετέφρασαν τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ως διάθεση των δανειστών για 4ο μνημόνιο, ο κ. Τζανακόπουλος αρκέστηκε να θυμίσει πως μεταξύ άλλων «ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει νέα μέτρα λιτότητας».

«Στοχεύουμε την 5η Δεκέμβρη να κλείσει η β’ αξιολόγηση, να υπάρξει λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πλέον το χρέος βιώσιμο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν νομίζω ότι ο κ. Ράις είπε κάτι διαφορετικό στη χθεσινή του δήλωση νομίζω ότι είναι πάρα πολύ κοντά στη θέση της κυβέρνησης».  

«4ο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η Ν.Δ.»

«Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας,» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η ΝΔ διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία του προγράμματος». Στόχος της, συνέχισε να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».

«Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτήν την εξέλιξη και θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης του χρέους μαζί με τους εταίρους της στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε. 

Για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία

Ερωτηθείς για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και για το αν υπάρχουν ανησυχίες εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Αντιτρομοκρατική έχει αναλάβει τις έρευνας και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα ενδεχόμενο αναταραχής κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου.

Πιθανή επικοινωνία Τσίπρα – Τραμπ το επόμενο διάστημα

Για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση του αμερικανικού λαού είναι «απολύτως σεβαστή» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

Είπε παράλληλα ότι είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξει μία επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Απολύτως ασφαλές» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ερωτηθείς για τον τραπεζικό τομέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα χωρίς να παρεμβαίνει, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη «να επιλυθεί άμεσα το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», ώστε «να μη δημιουργηθεί μία κατάσταση ανησυχίας που δεν θα οφελούσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος».

Πρόσθεσε επίσης ότι η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει «να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της».

«Τα νέα υπουργεία ήταν αναγκαία»

Ερωτηθείς αν βοηθάει την ελληνική οικονομία η αύξηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου, δεδομένου ότι μετά τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση μετρά 49 μέλη, απάντησε ότι η αυξηση των υπουργών έχει να κάνει με την ίδρυση δύο νέων υπουργείων (υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής), κινήσεις που χαρακτήρισε αναγκαίες καθώς «εκσυγχρονίζουν τη δημόσια διοίκηση». 

«Η δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ήταν προϋπόθεση για να εξισορροπήθουν οι δαπάνες για τον εκσυχρονισμό του ψηφιακού εξοπλισμόυ του δημόσιου τομέα […] Είναι απολύτως κοινός τόπος ότι είναι απαραίτητο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με δεδομένη την προσφυγική κρίση και τις αυξημένες ανάγκες της διαχείρισής της», πρόσθεσε. 

«Αυστηροποίηση των ποινών στο ποδόσφαιρο»

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου είπε ότι συμφωνήθηκε να αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία τις έρευνες για τις επιθέσεις κατά διαιτητών.  

«Η κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΠΟ την αυστηροποίηση των ποινών […] Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εγκληματικό σύστημα να γίνει κράτος εν κράτει. Η συντεταγμένη πολιτεία θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην προσπάθεια αυτή και έχει δίπλα της τους διεθνείς αθλητικούς θεσμούς, τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του αθλητισμού, αλλά και των Ελλήνων πολιτών” υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος», κατέληξε. 

Για το Κυπριακό

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις κυπριακές αρχές, παρακολουθεί πολύ στενά τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και περιμένει τα αποτελέσματά τους.