Skip to main content

Το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης και τα μηνύματα του Κ. Μητσοτάκη

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 

Στην οικονομία εστιάζει η κυβέρνηση για να κάνει φθινοπωρινό restart, ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τη στρατηγική με την οποία θα φτάσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στόχος είναι να απευθυνθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο, προτάσσοντας μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και τονίζοντας την ανάγκη οι επόμενες κάλπες να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη τύπου θέλησε να κλείσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, η οποία «φούντωσε» μετά την ανακοίνωση μέτρων σχεδόν  3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ (που είναι εστιασμένα στο 2022). Σκιαγράφησε όμως τον οδικό χάρτη  με τον οποίο θα  φτάσει η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη εκλογική  αναμέτρηση και τα διλήμματα που θα μπουν σε αυτή τη διαδρομή. 

«Πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα» από το ΣΥΡΙΖΑ

Ουσιαστικά το «γαλάζιο» επιχείρημα είναι πως πρέπει να  υπάρξει αυτοδυναμία για να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερη  αναμέτρηση, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει σε μια «μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου».  Παράλληλα με αφορμή  τη συζήτηση περί πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κ. Μητσοτάκης  σημείωσε  πως «κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». 

Στο δρόμο προς τις κάλπες – όποτε και αν τελικά στηθούν – δεδομένο είναι πως θα κυριαρχήσουν υψηλοί τόνοι  στην πολιτική σκηνή, καθώς ήδη κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε ένα λεκτικό μπρα ντε φερ. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα» που χωρίζει την κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει επιλέξει μία στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να βάλει στο κάδρο τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορεί πως δίνει «υποσχέσεις για εκρηκτική ανάπτυξη, την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται σε καθημερινή φτωχοποίηση».

Μάχη για τη μεσαία τάξη

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την οικονομία, με την κυβέρνηση να κοιτά πρωτίστως προς τη μεσαία τάξη που αποτελεί άλλωστε μήλον της έριδος με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός – με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης – σημείωσε πως «θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε».

Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης  θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κοιτώντας και προς ένα κεντρώο κοινό. Το μήνυμα είναι πως οι αλλαγές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στην υγεία και την παιδεία θα προχωρήσουν, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από  το ΣΥΡΙΖΑ. Η επικράτηση αυτής της ατζέντας δίνει ένα ιδεολογικό πρόσημο στην αντιπαράθεση των δυο «μονομάχων», με αποτέλεσμα να αναμένεται σφοδρή σύγκρουση το επόμενο διάστημα.

Οι νέοι και το τεστ της επιστροφής στα θρανία

Στο μεταξύ συνεχίζεται το γαλάζιο… φλερτ στους εικοσάρηδες, ένα κοινό που πολιορκεί στενά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό  φάνηκε άλλωστε και από το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Σάββατο ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων για τις νεότερες ηλικίες (επιδότηση πρώτου ενσήμου, μηδενισμός του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data κ.α.). 

Πάντως το κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, με το  πρώτο κουδούνι να χτυπά σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή έχουν μπει  τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και  τα σχολικά τμήματα δεν θα «κλείνουν» παρά μόνο αν τα  κρούσματα είναι το 50% συν 1 των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί  θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Διαφορετικά θα πρέπει να  έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. 

Σε αυτή τη φάση δεν ανακοινώνονται νέα μέτρα (π.χ. επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών) καθώς υπάρχει μια σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων. Ωστόσο δεδομένο είναι πως αν ενταθεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα σφίξει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους , με το ενδεχόμενο πάντως ενός καθολικού lockdown να μένει εκτός συζήτησης.