Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Με κεντρικό σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει», ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το «Βελλίδειο» εστίασε στην επόμενη ημέρα, παρουσιάζοντας ένα πλέγμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και ένα ειδικό πακέτο μέτρων για τη νεολαία. Κεντρικό θέμα στην ομιλία του ήταν η οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης από το 3.6% στο 5.9%.
Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ότι τα δύσκολα είναι πλέον πίσω και εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας, μιλώντας για μια Ελλάδα που «βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά». Το κομμάτι της ομιλίας που ήταν αφιερωμένο στην οικονομία ήταν χωρισμένο σε δύο μεγάλες ενότητες: πρώτον τις φοροελαφρύνσεις και δεύτερον τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (με έμφαση στο ενεργειακό πεδίο). Ειδική αναφορά έγινε σε δύο θέματα πρώτης γραμμής: την πανδημία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε ένα πλέγμα μέτρων για τους νέους, ένα κοινό το οποίο είναι εμφανές πως θέλει να επαναπροσεγγίσει η κυβέρνηση. Σε μια κίνηση που είχε συμβολικό χαρακτήρα στις πρώτες θέσεις στο «Βελλίδειο» ήταν νέοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για ένα «εθνικό σχέδιο» και να σημειώνει «ακούω την κριτική σας, γι’ αυτό και τολμώ ένα ξεκίνημα».
Το βασικό μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους νέους είναι το πρόγραμμα για το «πρώτο ένσημο». Συγκεκριμένα, ένα ποσό της τάξης των 1.200 ευρώ δίνεται για την πρόσληψη νέων από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία (τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους). Παράλληλα, από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000, ενώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από τον Ιανουάριο μηδενίζεται για τους κάτω των 29 το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ενώ προσέθεσε πως ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022. Το πακέτο μέτρων για τους νέους προβλέπει ακόμα μόνιμη ψηφιακή κάρτα, ενώ όσοι έφηβοι 15 έως 17 ετών εμβολιαστούν, θα έχουν 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από την 1η Ιανουαρίου καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Επίσης, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται περαιτέρω μείωση, με τις ανακοινώσεις να γίνονται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεκτάθηκε και σε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων, στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22%, καθώς επίσης μειώνεται στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Παράλληλα, καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε ανατιμήσεις που ήδη εκδηλώνονται παγκοσμίως, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα φαινόμενο εξωγενές, το οποίο ελπίζουμε να αποδειχθεί και παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του» και σημείωσε πως «μπροστά του όμως δεν θα μείνουμε παρατηρητές». Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων (καφές, μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές) και αναφέρθηκε στο θέμα των ελέγχων για να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ειδικά για την ενέργεια, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει πως για το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, επιδότηση που ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 20% το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν πως τα μέτρα διαχέονται σε όλη την κοινωνία, ωστόσο έκανε ειδική αναφορά στους πλέον ευάλωτους. Ειδικότερα για δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προβλέπεται ότι τον Δεκέμβριο θα πιστωθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.
Ξεχωριστό κομμάτι στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αφιερωμένο στην κλιματική κρίση, που όπως σημείωσε «είναι εδώ, επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας». Όπως είπε, «πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη, ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών» και αναφέρθηκε στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στην πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε εκ νέου στην ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. «Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως εννέα στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
Μιλώντας στο «Βελλίδειο», ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα ευρύτερο πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην υγεία (με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού), στο ασφαλιστικό (για την επικουρική ασφάλιση των νέων), στην παιδεία (υποχρεωτική ξένη γλώσσα από το νηπιαγωγείο) και σε μια σειρά άλλων τομέων. Παράλληλα, παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά μεγάλων έργων που δρομολογούνται.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα «είναι πιο ισχυρή οικονομικά. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά. Είναι πιο ισχυρή αμυντικά». Μάλιστα, αναφέρθηκε στον Γιώργο Σεφέρη και τον Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας «λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα. Τους απαντάμε πολύ υψηλότερα η Ελλάδα, το θέλουμε, το αξίζουμε και το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».