Skip to main content

«Άρωμα» ανασχηματισμού

Πυκνώνουν οι ενδείξεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ενδεχομένως και εντός της ημέρας.

Τα γεγονότα

Τα σενάρια «φούντωσαν» χθες το βράδυ, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Είχε προηγηθεί η έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής των τριών τροπολογιών επί του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο, εν μέσω διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου για τη συγκρότηση ΕΣΡ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ωρών, από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ξεκινήσει, από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, τις αντίστοιχες επικοινωνίες. Πληροφορίες για ανασχηματισμό μέχρι το Σάββατο μεταδίδει το Reuters.

Το περιβάλλον

Σε μια δύσκολη συγκυρία, εν μέσω κωλυσιεργίας στην αξιολόγηση του προγράμματος και αρνητικών εντυπώσεων στο εγχείρημα αναμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου, το Μαξίμου φέρεται να επιχειρεί «στροφή προς τη γενιά των 40άρηδων», καθώς και προς μέρος της κεντροαριστεράς αλλά και της κεντροδεξιάς.

Όλα αυτά τοποθετούνται μέσα στο κλίμα που διαμορφώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δημοσιευμένες ή αδημοσίευτες, σύμφωνα με τις οποίες το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Τα σενάρια

Πληροφορίες θέλουν σχεδόν βέβαιη την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την κυβέρνηση, καθώς και τη μετακίνηση του Γιώργου Σταθάκη πιθανότατα στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν αποκλείεται να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο (Πάνος Σκουρλέτης) Ενέργειας, αν δεν βρεθεί εκεί ένας παράγοντας της αγοράς (βλ. Κώστα Μίχαλο) ή κάποιο στέλεχος με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Πληροφορίες το βράδυ εμφάνιζαν εκτός κυβέρνησης τον Νίκο Φίλη, ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ευνοημένος από αυτήν την εξέλιξη εμφανίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης, που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ερωτηματικά προκύπτουν αναφορικά με τον ρόλο του Νίκου Παππά, όπου έχει ανοιχτό μέτωπο στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην κυβέρνηση εισέρχονται, κατά πάσα πιθανότητα, ο Φώτης Κουβέλης και η Λούκα Κατσέλη.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα είναι μάλλον ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για κρούση του Μαξίμου στη Ρένα Δούρου, προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να τηλεφωνεί και να εισπράττει δυσαρέσκεια από στελέχη που δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

naftemporiki.gr