Skip to main content

Στις 15:00 ανακοινώνει τα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός- Ανακοινώσεις και από τον Χρ. Σταϊκούρα

Για τις 3 μ.μ. προγραμματίστηκε το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας. 

Έπειτα, στις 6 μ.μ., στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

«Στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης, προλογίζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις.

«Οφείλω να σας πω όμως ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο Σύστημα Υγείας», πρόσθεσε.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», εξήγησε προτείνοντας το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην εστίαση και τον ρόλο της στη μετάδοση του ιού στάθηκε και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με την κ. Λινού, η εστίαση αποτελεί εστία μετάδοσης, ωστόσο, δεν τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης αλλά υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων που θα κρατήσουν τον κόσμο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων, μέσω της επιδότησης θερμαστών για παράδειγμα, και την ενίσχυση του delicery και του catering που θα κρατήσουν τον κόσμο μακριά από τα καταστήματα.

Για την κ. Λινού σημαντικό είναι σε αυτή τη φάση να μην αργήσουμε να πάρουμε μέτρα, προτείνοντας την καθολική χρήση της μάσκας. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, υπογράμμισε, εξηγώντας πως οι ελληνικές πόλεις δεν είναι απομονωμένες, γι’ αυτό και απαιτείται η χρήση της μάσκας και για τις «πράσινες» περιοχές.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε η καθηγήτρια αφορά τις συγκοινωνίες. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να προστατευθεί ο κόσμος που δεν έχει τρόπο να προστατευθεί προτείνοντας την παροχή κουπονιών για ιδιωτικά λεωφορεία και ταξί ώστε να τα χρησιμοποιούν όταν επικρατούν συνθήκες συνωστισμού οι πολίτες που δεν έχουν άλλο τρόπο μετακίνησης από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνέστησε επίσης την περαιτέρω ενίσχυση της τηλεργασίας.

Πάντως, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός αφορούν την μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης, την καθολική χρήση της μάσκας και την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας στο 80%.

naftemporiki.gr