Skip to main content

Χαμηλές προσδοκίες

Από την έντυπη έκδοση

Τον πήχη των προσδοκιών για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου χαμήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διαβεβαιώνοντας όμως ότι υπάρχουν προοπτικές για βελτίωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.

«Μια επίσκεψη, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα, μπορεί όμως να συμβάλει, ώστε να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος». Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η ανάλυση για την Τουρκία από την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

«Είναι άλλο να μην έχει κανείς αυταπάτες για τις δυσκολίες σε μια σχέση και άλλο να παραιτείται από την προσπάθεια θετικής ανάπτυξης μιας σχέσης. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε σε αυτή την τελευταία κατεύθυνση» διαβεβαίωσε.

* Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται σήμερα στη Βουδαπέστη για τις ανάγκες της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με τους ομολόγους τους της τετραμερούς των βαλκανικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία), καθώς και σειράς άλλων χωρών της περιοχής.

Στη συνάντηση, που αποτελεί πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά, θα τεθούν στο τραπέζι ζητήματα για τη διεύρυνση της Ε.Ε., το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και την ενέργεια.