Skip to main content

Νέο θρίλερ στην Προανακριτική

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με την εξέταση του αιτήματος που έχει καταθέσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, να εξαιρεθούν οι κ. Πλεύρης, Κυρανάκης και Κεγκέρογλου, ξεκινούν – εκτός απροόπτου – οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής μετά από δύο αναβολές.

Κατόπιν θα εξεταστεί και το δεύτερο αίτημα της πλευράς Παπαγγελόπουλου για ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου και αν υπάρξει χρόνος θα εξεταστεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι χρόνια έρευνας της υπόθεσης.

«Αν δεν το πράξουν άμεσα και δεν τους εξαιρέσει η προκαταρκτική επιτροπή, θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής, θα ακυρώσουν το έργο της και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μία φορά ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για την εκδικητική πολιτική δίωξη που εξυφαίνεται σε βάρος μου» δήλωσε χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος για τους κ. Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, με την πλευρά της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής να κάνει λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» και τακτική καθυστερήσεων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, πρώην διοικητή της ΕΥΠ και πρώην εισαγγελέα.

Το ερώτημα που ακόμα και τώρα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα είναι το τι θα πράξουν σήμερα – ποια είναι δηλαδή η εντολή που έχουν λάβει από τον κ. Τσίπρα – οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, αν δηλαδή θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην αίθουσα και να παραμείνουν στις θέσεις τους, αγνοώντας την απόφαση του προεδρείου για την εξαίρεσή τους. Και τι θα πράξει το προεδρείο, αν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνουν.

Αυτή τη φορά, μετά από δύο αναβολές, η πλειοψηφία φέρεται αποφασισμένη να επιβάλει το ξεκίνημα των εργασιών χωρίς τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, ενώ μένει να αποδειχθεί αν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λάππας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει παρεμπόδιση (σ.σ. δηλαδή οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος θα συμβιβαστούν με την απόφαση της πλειοψηφίας) αποτελούν προαναγγελία αλλαγής στάσης ή έναν ακόμα τακτικό ελιγμό. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πως σήμερα ο Φρουζής θα εξεταστεί σε κάθε περίπτωση και οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως πιθανότατα οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παραστούν σήμερα στην αρχή της συνεδρίασης να κάνουν κάποια δήλωση και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Αυτό θα έχει πλέον και ιδιαίτερη σημασία, μετά από την προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει ξανά το έγγραφο της δικογραφίας με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με το όνομα «Αικατερίνη Κελέση» που μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι είδε τον κ. Φρουζή να βάζει μία βαλίτσα με χαρτονομίσματα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, πριν φύγει για προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου, για την οποία διευκρίνιζε ότι δεν ήταν παρούσα και δεν ήξερε τι έγινε, αν δηλαδή ο κ. Φρουζής παρέδωσε σε κάποιον στο Μαξίμου τη βαλίτσα με τα χρήματα ή όχι. Θα έχει σημασία ακόμα υπό το φως των πληροφοριών ότι η πλειοψηφία ετοιμάζει εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική και μάλιστα κατ΄ αντιπαράσταση με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, οι οποίοι επίσης θα κληθούν ως μάρτυρες και υπό την απόφαση η υπόθεση Novartis – η οποία ερευνάται παράλληλα στη δικαιοσύνη, να ανατεθεί σε τρεις εφέτες, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζει ότι γίνεται προσπάθεια να τεθεί εκτός ερευνών η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Υπενθυμίζεται ότι – κατά την πλειοψηφία – η κ. Τουλουπάκη θεωρείται και θα κληθεί ως βασική μάρτυρας στην Προανακριτική για τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. 

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής κ. Μπούγας, έχει ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής να μην συνεχιστεί το αδιέξοδο και η αδυναμία της Επιτροπής να εξετάσει τον Κωνσταντίνο Φρουζή αλλά να ληφθούν τα οποία αναγκαία μέτρα προκειμένου η Επιτροπή να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της. Η επιστολή εστάλη μετά από σύσκεψη που προηγήθηκε και στην οποία οι περισσότεροι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της άμεσης έναρξης των εργασιών της Επιτροπής και την πεποίθηση ότι νέα αναβολή θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στο κύρος της.