Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ο δεύτερος γύρος των τηλεοπτικών αδειών και του νόμου Παππά θα παιχτεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει το γήπεδο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να απαντά με δική της πρόταση νόμου για το Συμβούλιο.
Μάλιστα η νέα «μάχη» Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης είναι πολύ πιθανόν να δοθεί χωρίς πρώτα οι δύο μονομάχοι να γίνουν γνώστες της πλήρους απόφασης του ΣτΕ – πρέπει πρώτα να καθαρογραφτεί – απ’ όπου θα προκύπτει το σκεπτικό, με το οποίο οι δικαστές αποφάσισαν όπως αποφάσισαν.
Στο διά ταύτα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το απόγευμα της Δευτέρας, θα συγκαλέσει εκ νέου τη Διάσκεψη των Προέδρων για μία ακόμη απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ.
Αμέσως μετά, και στην κάτι παραπάνω από πιθανή περίπτωση και αυτή η προσπάθεια να καταλήξει σε αποτυχία, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς θα καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση – γέφυρα για τις προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας.
Ρελάνς από τη Ν.Δ. με δική της πρόταση
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, θα καταθέσει κι αυτή σχετική πρόταση νόμου που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και θα καταργεί την πρόβλεψη περί τεσσάρων αδειών.
Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, προϋπόθεση για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ είναι η κατάργηση του νόμου Παππά, κάτι που θα προβλέπει άλλωστε η δικής της πρόταση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναφέρει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι θέματα όπως οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καναλιών (αριθμός εργαζομένων, όροι και προϋποθέσεις καταβολής μισθών-εισφορών-φόρων) είναι υπόθεση της πολιτείας και καλεί τη ΝΔ «αν, πράγματι, υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».