Από την έντυπη έκδοση
Ως «επιτυχία» επιδιώκει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, με δηλώσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού, το αποτέλεσμα και τις αποφάσεις της συνάντησης των Βρυξελλών για την προσφυγική κρίση, προκαλώντας τις αντιδράσεις και τα επικριτικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στη συνάντηση «που αφορούσε τις χώρες της Ε.Ε., από τις οποίες περνούν οι προσφυγικές ροές, καθώς και χώρες μη μέλη της Ε.Ε., που περνούν οι προσφυγικές ροές, εξαρχής υπήρχαν τρεις παράλογες προτάσεις. Και οι τρεις απερρίφθησαν». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι απορρίφθηκαν οι προτάσεις:
- Να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια ολόκληρη πόλη 50 χιλιάδων προσφύγων, συμπληρωματικά στις ήδη δεδομένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς.
- Η δυνατότητα μιας χώρας, αν δεν συμφωνεί, να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από μια άλλη χώρα.
- Η δυνατότητα να υπάρξει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορά μας, ώστε να ελέγχει και να αποτρέπει προσφυγικές ροές προς την πΓΔΜ, ή πιθανώς αργότερα την Αλβανία.
Οπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, έναντι αυτών των προτάσεων η Ελλάδα αποδέχτηκε να ολοκληρώσει τα hotspots, τα κέντρα υποδοχής, στα πέντε νησιά και να εγκατασταθούν 20.000 πρόσφυγες με επιδότηση ενοικίου από την Ε.Ε. και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, «πράγμα το οποίο θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πραγματική οικονομία. Και ταυτόχρονα θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες που μπορούν άμεσα να ενταχθούν, με υψηλή δηλαδή μόρφωση και δυνατότητα να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό». Ακόμη, ο έλεγχος των ροών στα βόρεια σύνορά μας θα γίνεται αποκλειστικά από τις ελληνικές δυνάμεις και η μοναδική ανάμιξη της Frontex θα είναι στη διαδικασία της ταυτοποίησης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία παίζει βασικό ρόλο, ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις, καθώς «το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στις χώρες που αποτελούν τον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά με μέτρα ουσιαστικά στην πόρτα, από όπου έρχονται οι προσφυγικές ροές».
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα επιζητεί «μια ουσιαστική συνεννόηση κι έναν ουσιαστικό έλεγχο των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα» και ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία και ένας επιχειρησιακός συντονισμός ανάμεσα στην ελληνική ακτοφυλακή και την τουρκική ακτοφυλακή. Ο καθένας όμως περιπολώντας στα χωρικά ύδατα τα οποία έχει την ευθύνη να ελέγχει».
Η Ν.Δ., με κοινή δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών της Μ. Κόνσολα, Γ. Κεφαλογιάννη και Δ. Κυριαζίδη τόνισε πως «η τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αποτελεί όνειδος. Ενας πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών».
Επικαλούμενη το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής -παράγραφος 5- η Ν.Δ. επισήμανε: Χαιρετίζεται η πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων σε 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ άλλες 20.000 θέσεις θα δημιουργηθούν με επιδότηση ενοικίου… Μιλάμε για εγκατάσταση 50.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών στη χώρα.
Κατά τη Ν.Δ., «είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας εμπαίζει τους νησιώτες και υπονομεύει ευθέως τον τουρισμό… Με μαθηματική ακρίβεια είναι βέβαιο ότι τη θερινή περίοδο, όχι 7.000, αλλά 70.000 θα συνωστίζονται στη Λέσβο, στην Κω και τα άλλα νησιά του Αιγαίου». Η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της δημιουργίας hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, όπως είχε προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος.
Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «σιώπησε σε δύο βασικά ζητήματα: Την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής από την πλευρά της Τουρκίας και την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και δεν εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας των προσφύγων».
Το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, παρουσιάστηκε απροετοίμαστη στην άτυπη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό».
Επέκρινε τον κ. Τσίπρα για τις δηλώσεις του, ζήτησε διακομματική αντιμετώπιση του προβλήματος, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει σε βάθος και πλήρως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει οικονομική και θεσμική υποστήριξη του ρόλου της Ελλάδας ως de facto χώρα πρώτης υποδοχής από την Ε.Ε., να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και να τροποποιηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου.
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «επιδότηση υποκρισίας πρέπει να πάρει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Το Ποτάμι τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «ίσως πιστεύει ότι το τσουνάμι των σύγχρονων “αθλίων”, των προσφύγων, μπορεί να χρησιμεύσει ως ισοδύναμα για το τρίτο μνημόνιον».
Τα Σκόπια δέχονται μόνο 2.000 πρόσφυγες
Στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα για το ζήτημα των προσφύγων ζητά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στα Σκόπια είπε ότι είχε συνομιλία για το θέμα με τον Eλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.
«Είχαμε μια συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τονίσαμε την αναγκαιότητα της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών τις οποίες δεν διαθέτουμε. Κυρίως για το πόσοι πρόσφυγες καταφθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά της Ελλάδας και πόσοι από αυτούς μετακινούνται προς τη χώρα μας» ανέφερε ο Ιβάνοφ, προσθέτοντας πως «κάποιες φορές ακόμη και 10.000 πρόσφυγες μέσα σε μία ημέρα εισέρχονται απροειδοποίητα στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ ζητεί στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα σε επίπεδο πληροφοριών, λέγοντας μάλιστα πως ο Ελληνας πρωθυπουργός του υποσχέθηκε ότι θα τον ενημερώνει για το πόσοι πρόσφυγες κατευθύνονται από την Ελλάδα προς τη χώρα του. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ελλιπής και απαιτεί ανταλλαγές μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Εμείς ανταλλάσσουμε πληροφορίες με τη Σερβία και την Κροατία μέσω των αστυνομιών των χωρών μας και τέτοιου είδους πληροφορίες χρειαζόμαστε και από την ελληνική πλευρά.
Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει για να λαμβάνουμε τέτοιες πληροφορίες και να μας ανακοινώνεται πόσοι πρόσφυγες κατευθύνονται προς εμάς», δήλωσε ο κ. Ιβάνοφ. Ο κ. Ιβάνοφ είπε ακόμη ότι στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό την Κυριακή στις Βρυξέλλες η Ελλάδα εξέφρασε αντιρρήσεις στην πρόταση για την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την πΓΔΜ.
Πρόσθεσε δε ότι οι δυνατότητες της πΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι περιορισμένες και ότι η χώρα του μπορεί να υποδεχτεί μέχρι 2.000 πρόσφυγες. Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, θα αναπτυχθούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορά της με τη Σερβία, στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της συνόδου της Κυριακής.
Κάλυψη του ναύλου από τα νησιά
Ικανοποίηση εξέφρασε το Βερολίνο για τις αποφάσεις της προχθεσινής μίνι συνόδου για το προσφυγικό, με τη γερμανική κυβέρνηση να μοιράζει εύσημα στην Αθήνα για την απόφασή της να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την τακτική ενημέρωση χθες των δημοσιογράφων, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο» το γεγονός ότι «η Ελλάδα στη χθεσινή(προχθεσινή) συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα καλύψει πλήρως, για περίοδο 4 μηνών, τα έξοδα μεταφοράς με πορθμείο τουλάχιστον 60.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και άλλων μεταναστών από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύρος
Eνας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα χθες τα χαράματα στην περιοχή Καταρράκτης της Χίου. Oπως έγινε γνωστό, έπεσε από τη βάρκα στην οποία επέβαινε λίγα μέτρα μακριά από τη στεριά ανοιχτά του Καταρράκτη. Εκτός από τον άτυχο 21χρονο, από τη συγκεκριμένη περιοχή περισυλλέγησαν 150 άτομα, που είχαν φτάσει εκεί με πλαστικές λέμβους από την τουρκική ακτή.