Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ορισμό ημερομηνίας εκλογών

Άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συμφωνηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις «ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ακόμη στο Συμβούλιο να διευρευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του να γίνει με μεγάλη πλειοψηφία από τη νέα Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη περιοδο έντασης μέχρι τον Μάρτιο, καθώς, όπως είπε, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου, «κάνοντας επιλογή αποσταθεροποίησης».

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται είναι «μια κυβέρνηση ισχυρή, με ισχυρή λαϊκή εντολή».

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική διαδικασία, με ενότητα και όχι σύγκρουση, και να τεθούν στον λαό δύο σχέδια: Συνέχιση της ίδιας πολιτική ή διαπραγμάτευση». 

Σ. Βούλτεψη: Μιλά για ομαλότητα και σπέρνει το φόβο της αστάθειας

«Το πρωί ζητούν θεσμική εκτροπή. Το απόγευμα την ονομάζουν… σταθερότητα» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κ. Βούλτεψη κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλά για «ομαλότητα» την ώρα που σπέρνει τον φόβο της πολιτικής αστάθειας. «Όμως, η Δημοκρατία και το Σύνταγμα έχουν τους δικούς τους κανόνες» αναφέρει κλείνοντας.

ΠΑΣΟΚ: Απαξίωση των θεσμών

Για απαξίωση της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες κατηγόρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ.

«Ευτυχώς για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει μεθοδεύσεις, όπως αυτές που συνέλαβε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πήγε ο κ. Τσίπρας να πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να αντιλαμβάνεται το θεσμικό ρόλο του αρχηγού του κράτους σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα όπως το δικό μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της συγκυβέρνησης.

Μάλιστα, καλεί την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη θέση του κόμματος και ο Αλ. Τσίπρας να αποδεχτεί τον διάλογο και τη συνεννόηση εν όψει της σκληρής  διαπραγμάτευσης «για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τα μνημόνια και την τρόικα».

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά εθνική σταθερότητα, για να αλλάξει σελίδα και να πετύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την οικονομική της ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.