Skip to main content

Δ. Τζανακόπουλος: Το 70% της πρώτης κατοικίας προστατεύεται επαρκώς

«Είναι διαφορετικό να εκπλειστηριάζονται βίλες αξίας 1 εκατ. ευρώ και διαφορετικό η πρώτη κατοικία μιας λαϊκής οικογένειας. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν υψηλότατα ποσά χρέους και υψηλότατες αξίες ακινήτων. «Αυτό», πρόσθεσε, «πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν τους οι πολίτες που διαμαρτύρονται», ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «το 70% της πρώτης κατοικίας προστατεύεται επαρκώς».

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους και τη διαδικασία των πλειστηριασμών και ταυτόχρονα να μην οξύνει τις εντάσεις.

Ακόμη, είπε ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δίνει τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και πως όσο διαρκεί η ρύθμιση η πρώτη κατοικία προστατεύεται.

Αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η σκανδαλολογική τοξική συζήτηση που προκάλεσε η Ν.Δ. με ευθύνη και του αρχηγού της, καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα», θεωρείται για την κυβέρνηση λήξασα. 

«Εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον και περιμένουμε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία». 

Σχετικά με την αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου και πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση τον Ιανουάριο, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018. 

Επίσης, προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις από το 2018 και μετά, καθώς -όπως είπε- μετά την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από όσα υπάρχουν σήμερα.