Skip to main content

Ν.Δ.: Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ των συνυποψηφίων

Από την έντυπη έκδοση 

Με συνεντεύξεις, περιοδείες και δημόσιες ομιλίες συνεχίζουν οι υποψήφιοι για την αρχηγία της Ν.Δ. τη δραστηριότητα προώθησης της υποψηφιότητάς τους. Την ίδια ώρα, μια ακόμη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη έναντι των υπολοίπων τριών διεκδικητών της ηγεσίας, αλλά όπως προκύπτει όλα θα κριθούν σε δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 41,7%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 30,7%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 16% και ο Αδωνις Γεωργιάδης 7,4%.

Χθες, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την πρόσκληση του υπηρεσιακού προέδρου της Ν.Δ. στους άλλους τρεις συνυποψήφιους για την αρχηγία να παραστούν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη, ενώ μίλησε και για «συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες» σχετικά με την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

«H Ν.Δ. παρουσίασε τις ημέρες αυτές στο ΕΛΚ, στο συνέδριο στη Μαδρίτη, μια πάρα πολύ κακή εικόνα που είχε να κάνει καταρχήν με το θέμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ, το οποίο χάσαμε γιατί ουσιαστικά έγινε μια προσπάθεια να εξαγάγουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, όπως είναι το ΕΛΚ. Εξαιτίας κακών χειρισμών έχασε ο ελληνισμός τη θέση αυτή» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Ενώ η παράταξη είχε επιλέξει ένα άλλο πρόσωπο για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προέκυψε ένα άλλο πρόσωπο, η κα Μπακογιάννη. Προσωπικά πιστεύω λόγω συμφωνίας, από αυτές που συνηθίζονται να γίνονται στη Ν.Δ., συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μεϊμαράκη ότι «ενώ ευαγγελίζεται τάχα την ενότητα στα λόγια, στην πράξη δεν το κάνει», καθώς στη Μαδρίτη «δεν βγήκε ούτε μία φωτογραφία της ελληνικής αποστολής», ενώ και ο ίδιος δεν συναντήθηκε καθόλου με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στη θυελλώδη συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής του κόμματος προ ολίγων ημερών, κάνοντας λόγο για «θεατρική παράσταση» από τον κ. Μεϊμαράκη και «κόλπα του παλιού πολιτικού συστήματος».

Ερωτηθείς για τα περί στήριξής του από τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε ότι του κάνουν εντύπωση όσα ακούγονται και υποστήριξε ότι με τον πρώην πρωθυπουργό «συγκρούστηκε και προσωπικά, πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά και για κάποιες πολιτικές επιλογές, όπως ήταν ο ΕΝΦΙΑ και ο στραγγαλισμός στην Αυτοδιοίκηση».

Αυτή η αναφορά του κ. Τζιτζικώστα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του έτερου υποψηφίου Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σχολίασε στο Twitter: «Ο @tzitzikostas συγκρούστηκε με τον Σαμαρά ‘για τον ΕΝΦΙΑ και διότι στραγγάλισε την Αυτοδιοίκηση κ.λπ.’, εγώ θα υπερασπιστώ την Κυβέρνησή μας! Απευθύνομαι σε όλους τους Νεοδημοκράτες που δώσαμε μαζί τη μάχη της 25ης Ιανουαρίου και τους λέω: ‘να είστε υπερήφανοι για την Κυβέρνησή μας’. Την ώρα που η Κυβέρνηση του @atsipras στέλνει τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αυξημένο σε κάποιους, εμείς πάλι κατηγορούμε τη Ν.Δ. για τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.;».

Ο κ. Μητσοτάκης από την Τρίπολη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Σαββαΐδου και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. «Η Ελλάδα “τσαβεζοποιείται” σιγά σιγά. Ρέπουμε προς συμπεριφορές αυταρχικές, απέναντι στις οποίες η Ν.Δ. πρέπει να υψώσει τείχος άμυνας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «ανησυχητικές παρεμβάσεις» της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας: «Αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ακέφαλη τη Δικαιοσύνη για τέσσερις μήνες, με διαδικασίες εξπρές διόρισε όχι απλά προέδρους, αλλά και μια σειρά αντιπροέδρους. “Βούτηξε” πάρα πολύ βαθιά στην επετηρίδα, προσπερνώντας μια σειρά από εκλεκτούς δικαστές με εξαιρετικά βιογραφικά, προφανώς για να βρει κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θα είναι πιο φίλα διακείμενοι προς τις δικές της θέσεις.

Προσπεράστηκαν δικαστές, οι οποίοι είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και πήραν δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν και με ζητήματα τα οποία χειρίστηκα εγώ στο υπουργείο και πήγαν κόντρα σε αυτά που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση. Αυτοί οι δικαστές πήγαν σπίτι τους για να έρθουν κάποιοι άλλοι πιο βολικοί, πιο συνεργάσιμοι, ενδεχομένως».

Απάντηση

Αργά το βράδυ, μέσω «κύκλων» της, η Ντόρα Μπακογιάννη (φωτογραφία) απάντησε στους ισχυρισμούς του κ. Τζιτζικώστα: «Η διγλωσσία και η υποκρισία δεν έχουν καμιά σχέση με το νέο. Είναι πιο παλιό και από το παλιό. Ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε δύο φορές την κα Μπακογιάννη ότι σε καμία στιγμή δεν είχε αντίρρηση για την υποψηφιότητά της στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Γκρεμίζοντας την ιστορία της Ν.Δ. δεν φέρνεις το νέο».