Skip to main content

Δεν προβλέπονται μέτρα για κλείσιμο της εστίασης ούτε περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του κυβερνητικου εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σχετικα με τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για την επόμενη φάση της πανδημίας, στην περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά που ήδη εφαρμόζονται. 

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υιοθετηθούν μέτρα που κλείνουν την εστίαση πριν τις 12 ούτε εξετάζεται η επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και των ευπαθών ομάδων, ενώ τόνισε πως πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την συμμόρφωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με τα καταστήματα και πώς θα επηεραστούν μποροστά στο ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριε ότι το λιανεμπόριο πηγή ανησυχίας όσον αφορά τη μετάδοση του ιού, και θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές. 

 Αναφερόμενος στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε πολύ κρίσιμες τις επόμενες 48 ώρες. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά», σημείωσε. Σε ερώτηση για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό το «ό,τι χρειαστεί», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως για τα μέτρα που λαμβάνονται σε μια περιοχή δεν λαμβάνεται υπόψη μονάχα ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων καθώς σταθμίζονται πολλά κριτήρια, αναφέροντας για παράδειγμα το πού εντοπίζονται τα κρούσματα (σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων). 

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο οποίος επικαλέστηκε την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται ως υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.  Ωστόσο, «σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούν, η  Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε αναφέροντας πως η Ελλάδα ρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στον χάρτη θνησιμότητας η χώρας μας είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη.

Διαπιστώνοντας πως παρατηρείται έξαρση του ιού και στη χώρα μας, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα δύο νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο επαναλαμβάνοντας πως η  εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. «Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο [ρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν -όπως είπε ο πρωθυπουργός-  την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές -η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α.- προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων» σημείωσε για να υποηραμμίσει ότι «αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα».

«Είναι πλέον προφανές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι  έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ’ απ’ όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr