Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας

Η ελληνική κοινωνία δεν θα μετατραπεί σε αρένα κατασχέσων πρώτης κατοικίας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση και από κανέναν που ασπάζεται τις αρχές της αλληλεγγύης στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους πάντες να κατανοήσουν ότι «η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία που πρέπει να τηρήσει, όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής». Είναι «άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας και άλλο να θεωρούν κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος, αλλά κατάδικος που εκτίει κάποια ποινή», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της, αλλά όπως είπε, απαιτεί τον ίδιο σεβασμό και από την άλλη πλευρά. Διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου η χώρα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί  η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να ξεκινήσει η αναγκαία συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Από την 12η Ιουλίου και μετά η Ελλάδα προχωράμε με πολύ γοργά βήματα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε όσα συμφωνήσαμε στο ακέραιο, όμως ταυτόχρονα απαιτούμε και όλα όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν στο ακέραιο», σημείωσε.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη, ούτε ο φτωχός συγγενής» και προειδοποίησε ότι «παρεμβάσεις παράλογες ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που απειλούν την κοινωνική ειρήνη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος».

Επισήμανε ακόμη ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ο Γάλλος πρόεδρος ήταν από τους ανθρώπους που τον έπεισαν οτι πρέπει «να δεχθεί ένα δύσκολο συμβιβασμό ώστε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσής της», σχέδια τα οποία -όπως είπε – ενδεχομένως να συνεχίζουν να έχουν.

Τόνισε τέλος την ανάγκη Ελλάδα και Γαλλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους «για να πετύχουν την αναγκαία αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη και να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες». «Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.