Skip to main content

Ολάντ: Σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη

Την στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται στη χώρα μας συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι Ευρώπη πέρα από δημοσιονομική πειθαρχία, δεν μπορεί είναι μόνο κοινή αγορά και κοινό νόμισμα, αλλά πρέπει να είναι ανάπτυξη και δημοκρατία, αξίες «που πρέπει να προωθήσουμε».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε στην Αθήνα, κάτι που – όπως σημείωσε – δείχνει τους δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς και την κοινή προσέγγιση που έχουν για το τι θα πρεπει να είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη.

«Γνωρίζω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειαζόταν θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσει για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μοιραζόμαστε κοινές αξίες και μετά από αυτή την κρίσιμη φάση που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου η Γαλλία συνεχίζει να είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο κ. Ολάντ επισήμανε ότι «η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία», τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της χώρας μας, αλλά και προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά, αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Επανέλαβε τέλος την χαρά του για την επίσκεψή του στη χώρα μας, αν και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το τροχαίο δυστύχημα στη Γαλλία, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 40 άτομα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές. Όπως είπε, η επίσκεψη του κ. Ολάντ πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας παίρνει ιδιαίτερο χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης. 

«Οι δυνάμεις οι προοδευτικές που θέλουν την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο.

Αυτή την ώρα οι κ. Τσίπρας και Ολάντ υπογράφουν κοινή δήλωση, ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κοινών δηλώσεων ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στη Βουλή, όπου και θα εκφωνήσει ομιλία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.