Skip to main content

Ψάχνουν «γαλλικό κλειδί» για να ξεκλειδώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επαναλαμβάνονται σήμερα στη μία το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για τα «κόκκινα» δάνεια μετά τη χθεσινή διαπίστωση της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Απόσταση που ανάγκασε τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη να βγάλει από το συρτάρι το θέμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης και να θυμίσει μέρες της περασμένης άνοιξης, την ώρα μάλιστα που ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθούν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μόνο που στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως αφενός δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αφετέρου στην ατζέντα των δανειστών το θέμα των πλειστηριασμών είναι πολύ ψηλά και δύσκολα θα κάνουν πιο πίσω απ’ όσο ήδη έχουν κάνει. Την ίδια βέβαια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι «εδώ Ισπανία δεν πρόκειται να γίνουμε και δεν θα δούμε εικόνες αστυνομικών να βγάζουν τον κόσμο από τα σπίτια του». Για τα στελέχη αυτά το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών είναι το πιο «δύσκολο» το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τόσο τις κυβερνητικές αντοχές, όσο και τις αντοχές του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο χθεσινό υπουργικό ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τα επόμενα στάδια μέχρι να φθάσουμε στον μεγάλο στόχο της απομείωσης του χρέους, τους πέντε σταθμούς-προτεραιότητες όπως η ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ψήφιση του ασφαλιστικού, ο προϋπολογισμός για το 2016 και φυσικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό έκανε λόγο για  «επικοινωνιακή επίθεση» κατά της κυβέρνησης αναφέροντας τόσο τα όσα γράφονται για το ασφαλιστικό όσο και για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αργά χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τη δυσφορία τους για την 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ στα κανάλια την οποία, όπως έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, συμπίπτει με την επίσκεψη Ολάντ και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσίπρα.