Skip to main content

DW: Το «δούναι και λαβείν» του Ολάντ στην Αθήνα

Τι έρχεται να δώσει στους Έλληνες ο Φρανσουά Ολάντ και τι σκοπεύει να πάρει; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα των Γάλλων σχολιαστών, που φέρνουν το θέμα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα ψηλά στην επικαιρότητα.

«Ο Ολάντ, εκείνο που έχει να δώσει είναι μόνο η αγάπη του», σχολιάζουν οι πιο κυνικοί, με δεδομένο ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει καταφέρει και πολλά στη χώρα του αλλά ούτε στην Ευρώπη. Πέρα από την υπεσχημένη τεχνική βοήθεια και υποστήριξη, ίσως έχει και ο ίδιος κάτι να πάρει, επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, όπου η γαλλική αριστερά αγωνίζεται για συμμαχίες, η εικόνα του Γάλλου προέδρου, τον οποίο συνοδεύει και ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, η εικόνα του Ολάντ στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που για μήνες υπήρξε σύμβολο στα μάτια πολλών οπαδών της γαλλικής αριστεράς, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει.

Η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο θεωρείται υψίστης σημασίας πολιτική στιγμή. Από την Αθήνα ο Ολάντ θα επιχειρήσει εκ νέου να καθορίσει την ευρωπαϊκή του πολιτική για περισσότερη δημοκρατία και ανάπτυξη.

Ο μεγάλος αριθμός των επιχειρηματιών – περί τους 70 – που τον συνοδεύουν θα τον βοηθήσουν σίγουρα να πάρει και η Γαλλία ένα κάποιο μερίδιο από τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, αν και οι οργανωτές της επίσκεψης επιμένουν ότι έρχονται κυρίως για επενδύσεις, ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την προσέλκυση επενδύσεων, πράγμα από το οποίο έχει να κερδίσει και η Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle