Toυ Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης παίζει από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και να ασκήσει πρόσθετη πίεση στο Κίνημα Αλλαγής, που κατηγορεί για συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία.
Μία ημέρα πριν από τη σημερινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 12 το μεσημέρι, όπου θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Χρυσής Αυγής, με την οποία τους ζητά να συμβάλλουν στον διακομματικό διάλογο για «να μη χαθεί η ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση σε ώριμα ζητήματα».
Όπως αναφέρει και στην επιστολή του, δεν είναι η πρώτη φορά που βάζει το μείζον θέμα των αλλαγών στο Σύνταγμα, στον πολιτικό του σχεδιασμό. Το έκανε τον Ιούλιο του 2016, το έκανε και τον Μάρτιο του 2017, απαντώντας, τότε στην πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, όπου με επιστολή του προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής την καλούσε σε διάλογο για «προοδευτική αναθεώρηση».
Όπως τότε, έτσι και τώρα, απώτερος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να προκαλέσει ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής, γι’ αυτό άλλωστε έστειλε και την επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, προσβλέποντας να του απαντήσουν θετικά, κόντρα στην προβλεπόμενη άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη. Το «παιχνίδι» του ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα προβλέψιμο, αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Αν η κ. Γεννηματά αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει «σπάσει» ως ένα βαθμό το μέτωπο της αντιπολίτευσης ΚΙΝΑΛ- Ν.Δ. Αν η κ. Γεννηματά αρνηθεί αλλά την αποδεχτούν ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Θεοχαρόπουλος, θα έχει πετύχει να προκαλέσει το ρήγμα που τόσο καιρό προσπαθεί στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Αν το ΚΙΝΑΛ αρνηθεί σύσσωμο, τότε θα ξεκινήσουν οι καταγγελίες περί συμπόρευσης με τη Ν.Δ., απομάκρυνση του ΚΙΝΑΛ από τις αρχές των προοδευτικών δυνάμεων.
Ο κ. Τσίπρας γράφει στην επιστολή του ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να αλλάξουν άρθρα στο Σύνταγμα που είναι ώριμο να αλλάξουν βάσει συναινετικών διαδικασιών, διότι αν χαθεί, τότε θα χρειαστεί άλλη μία πενταετία μέχρι να υπάρξει ξανά η ευκαιρία για αλλαγές. Βάζει ωστόσο τον εαυτό του στο κάδρο των πρωθυπουργών που πήραν αντίστοιχη πρωτοβουλία σε ταραγμένες πολιτικές περιόδους, με λιγοστές πιθανότητες για ευρεία συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, όπως η σημερινή, που κατηγορήθηκαν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για υποκρισία, καιροσκοπισμό και ένταξη της μείζονος πολιτικής και θεσμικής διαδικασίας όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση στον κομματικό και προεκλογικό σχεδιασμό.
Έχει αξία, άλλωστε, να θυμηθούμε τι απάντησε ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2014 αλλά και ακόμα δεν έχει απαντήσει στην αντίστοιχη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως πρωθυπουργός.
«Ο κ. Σαμαράς κρύβεται και αρνείται τον οποιονδήποτε δημόσιο διάλογο για τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου και γι΄ αυτό καταφεύγει σε απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας, μιλώντας άκαιρα για συνταγματική αναθεώρηση, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα».
Αυτά απαντούσε, ανάμεσα σε άλλα, τον Μάιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρωτοβουλία, τότε, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσει διακομματικός διάλογος για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, μέσω διακομματικής επιτροπής που θα αναζητούσε σημεία συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, για να προχωρήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αυτονόητο, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε ποτέ στην επιτροπή που συγκροτήθηκε, όπως έκανε τότε και το ΚΚΕ, και η προσπάθεια της τότε κυβέρνησης ναυάγησε.
Αναπάντητη ωστόσο από τον κ. Τσίπρα έχει μείνει και η πρόταση που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης – με την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου τη Ν.Δ. – να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για τα άρθρα του Συντάγματος που πρέπει να αναθεωρηθούν, «με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται τα άρθρα που θα προτείνει η Ν.Δ. και τη Ν.Δ. να δέχεται τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Σύμφωνα με πηγές των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι τουλάχιστον υποκριτικό ο κ.Τσίπρας να καλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σε διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση την ίδια στιγμή που τους χαρακτηρίζει κλέφτες και διεφθαρμένους. Επιπροσθέτως, πολλοί θεωρούν ότι η όλη πρωτοβουλία δεν είναι ειλικρινής και πως ο πρωθυπουργός «πυρπολεί» εκ των προτέρων τον διακομματικό διάλογο γράφοντας στην επιστολή του για «λήξη της περιόδου των Μνημονίων με τη συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την καθαρή έξοδο στις 21 Αυγούστου 2018», όταν γνωρίζει ότι δεν είναι αυτή η θέση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το τι συμβαίνει στην οικονομία.
Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις προτάσεις που θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμπεριλαμβάνονται:
-Απεμπλοκή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και περιορισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, καθώς η πρότασή του για απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, δεν πέρασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
-Θέσπιση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας και την σύνδεσή της με ανάδειξη νέου πρωθυπουργού
-Αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος για τους ρόλους Κράτους και Εκκλησίας, με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική ζητώντας πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.
-Τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπου υπάρχει επί της αρχής η πλήρης συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
-Την καθιέρωση για πρώτη φορά στο Σύνταγμα της απλής αναλογικής.