Skip to main content

Handelsblatt: Η Αθήνα έχει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη Ολάντ

Για μεγάλες προσδοκίες κάνει λόγο σήμερα ο γερμανικός Τύπος αναφορικά με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Παράλληλα, σχολιάζεται η πρόοδος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα σχολιάζεται εκτενώς από την εφημερίδα Handelsblatt. «Ο Γάλλος φίλος», όπως χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Ολάντ η γερμανική οικονομική εφημερίδα, «θεωρείται ένας από τους λίγους που καταλαβαίνουν τον Τσίπρα».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «η Αθήνα έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη. (…) Παλαιότερα οι Γερμανοί ήταν το πιο δημοφιλές έθνος στην Ελλάδα – μέχρι να έρθει η ελληνική κρίση και αυτό που οι Έλληνες θεωρούν γερμανική επιβολή λιτότητας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι βρίσκονται πολύ πιο πάνω από τους Γερμανούς στην ελληνική λίστα με τα δημοφιλέστερα έθνη. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι οι Γερμανοί τους υποβιβάζουν και τους πατρονάρουν, ενώ οι Γάλλοι τους καταλαβαίνουν, σχεδόν τους αγαπούν».

Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται αναφορά στα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αρχικά ο Τσίπρας σχεδίαζε να δημιουργήσει μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία μια “συμμαχία του νότου“ εναντίον της Γερμανίας. Αυτή η στρατηγική απέτυχε διότι οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα γύρισαν την πλάτη στον ριζοσπάστη Έλληνα. Στο μεταξύ, αυτές οι τρεις χώρες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση, τη στιγμή που στην Ελλάδα παρατηρούνται όλο και περισσότερα τα κακώς κείμενα. Ο Τσίπρας διαπίστωσε ότι δεν έχει σχεδόν κανένα φίλο στην Ε.Ε. Τρεις είναι οι πολιτικοί στην Ε.Ε. που ο Τσίπρας προσεγγίζει επανειλημμένα: η Άγκελα Μέρκελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Φρανσουά Ολάντ».

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η γαλλική πλευρά επιδιώκει μέσα από αυτή την επίσκεψη τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, γι’ αυτό άλλωστε ο Ολάντ συνοδεύεται από αντιπροσωπία 70 επιχειρήσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις στο μικροσκόπιο

Στο στόχαστρο δύο γερμανικών εφημερίδων έχει βρεθεί η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Δύο διαφορετικές γνώμες εκφράζονται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και στην Süddeutsche Zeitung.

Η FAZ, αναφερόμενη σε σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει σε μικρό χρονικό διάστημα λίγο πολύ εντός του προγραμματισμού. (σ.σ. Ο Β. Ντομπρόβσκις) περιμένει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκταμιευτεί δόση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται: «Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεn θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο γενικό έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από τους δανειστές. Υπολογίζει ότι η αποστολή ελέγχου θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Μόνο τότε θα μπορέσει η Αθήνα να λάβει επιπλέον δάνεια».

Σε πολύ πιο αυστηρό ύφος κινείται το αντίστοιχο άρθρο της Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα θα λάβει χρήματα μόνο αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις – όμως έχει καθυστερήσει. Μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε τα μισά από τα προαπαιτούμενα. (…) Δισεκατομμύρια μόνο έναντι μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η συμφωνία με την Αθήνα. Η χώρα πρέπει να δουλέψει σκληρά για κάθε δόση του πακέτου στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι».

Εσωτερικές διαμάχες

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο και για διαμάχη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, εξαιτίας μεταξύ άλλων του ποσού των 78 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην εισέπραξε η γ.γ. από εταιρεία ως πρόστιμο.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο μετά από αυτή τη διένεξη η κυβέρνηση να συνεργαστεί ξανά με την Κατερίνα Σαββαΐδου. Τα ελληνικά μέσα χαρακτηρίζουν την κατάσταση αδιέξοδη. Μέχρι τώρα ο Τσίπρας κατάφερε να επικρατήσει έναντι όλων των αντιπάλων του», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle