Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα, μήπως σας εκβιάζει ο κ. Καμμένος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να παρευρίσκεται στη Βουλή σήμερα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της σκοτεινής υπόθεσης που συζητάμε σήμερα, ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της επερώτησης των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύμβαση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για «σκανδαλώδη όπως φαίνεται» η σύμβαση, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά του Πρωθυπουργού και κατά τον προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο, δύο φορές τον επέλεξε για να συγκυβερνήσουν, ανέφερε και πρόσθεσε απευθυνόμενος τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Άμυνας:  

«Ταιριάζετε, η συγκολλητική ουσία που σας έφερε κοντά είναι ο τυχοδιωκτισμός, τα ψέματα, ο λαϊκισμός, η έλλειψη μέτρου του κυβερνητικού σας ετέρου και η ροπή του στη χυδαιότητα. Το ήθος του ενός ταίριαξε με το ήθος του άλλου. Χωρίς Καμμένο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Χωρίς Τσίπρα ο κ. Καμμένος είναι απροστάτευτος. Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι, είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον Καμμένο και οι μόνες σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι σειρήνες της εξουσίας …. Όπως ήρθατε μαζί, έτσι θα φύγετε και μαζί».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά έκανε στο βιντεάκι με τον Πρωθυπουργό να υπογράφει το κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας «την άλλη φορά πείτε στον σκηνοθέτη να βγάλει από το κάδρο τη θήκη με τα πούρα» ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «πού να φανταζόσαστε όταν κάνατε αριστερά όνειρα ότι θα έλθει η ώρα να υπερασπιστείτε τον κ. Καμμένο;».

«Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα ο Πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπ. Άμυνας»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε να βάλλει κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Εσείς επαναφέρατε τους μεσάζοντες στο υπουργείο Άμυνας, που είχαν καταργηθεί μετά τις υποθέσεις του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου. Και είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικό υλικό. Το ηθικό σας πλεονέκτημα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής. Ο κυβερνητικός σας εταίρος αποδεικνύεται ότι πουλάει οβίδες και βόμβες στις αραβικές χώρες με τη βοήθεια μεσαζόντων».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σε οποιαδήποτε κανονική χώρα, ο Πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Κύριε Τσίπρα, μήπως σας εκβιάζει ο κ. Καμμένος ότι θα ρίξει την κυβέρνηση; Πώς να πάτε σε εκλογές με τα 15 δισ. μέτρων που έχετε φέρει και με το ρεκόρ φόρων» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Δεν είσαστε πια σε θέση να απειλήσετε κανέναν, πολλώ δε μάλλον που έχει διαταχθεί έρευνα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση που διενεργεί η εισαγγελέας Διαφθοράς. Αργά η γρήγορα εκλογές θα γίνουν και θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες και η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και δεν θα μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκάλυψης. Και δεν θα υπάρχει το ενδεχόμενο παραγραφής ποινικών ευθυνών. Θα τη βρείτε μπροστά σας την υπόθεση αυτή. Σήμερα έχετε την ευκαιρία κ. Τσίπρα και εσείς και ο υπουργός σας να δώσετε απαντήσεις».

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση πώλησης των βλημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Τσίπρα:

Ακολούθως, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε έξι ερωτήματα:

  • Γιατί, ενώ η Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία, εμπλέξατε στην υπόθεση μεσάζοντα; Για ποιο λόγο χρειάζονται μεσάζοντες, όταν απαγορεύονται από τον νόμο του 2011;
  • Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα που του έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις ελεγκτικές Αρχές, την ίδια ώρα που είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εξωτερικών αρμοδίως ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία;
  • Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο ταμείο; Αν δεν υπάρχει, ποιος έχει την ευθύνη που χάθηκαν τα χρήματα;
  • Γιατί εκ των υστέρων, και αφού ενεπλάκη ο κ. Παπαδόπουλος, δεν ενημερώσατε τη Βουλή;
  • Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις προξενικές μας Αρχές στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία θέλει 100.000 βλήματα. Πού θα πηγαίναν τα υπόλοιπα 200.000 βλήματα και τα χρήματα που αντιστοιχούν;

Συνεχίζοντας τα ερωτήματα προς τον κ. Καμμένο, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Έχει επιχειρήσει να κάνει κι άλλες δουλειές επί των ημερών σας ο κ. Παπαδόπουλος; Τον γνωρίζετε ή δεν τον γνωρίζετε; Στον ΣΚΑΪ είχατε πει ότι “εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο”. Πώς εξηγείται τότε ότι με επιστολή του στις 27 Ιουνίου του 2017 προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος “Σε συνέχεια συνάντησης στο γραφείο του υπουργού Άμυνας…”».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Και τώρα στο πιο κρίσιμο ερώτημα κ. Τσίπρα: Τα γνωρίζατε όλα αυτά; Είχανε αυτά την έγκρισή σας; Μετά από όλα αυτά συνεχίζετε να στηρίζετε τον κ. Καμμένο; Έγιναν όλα καλώς, τον στηρίζετε; Σήμερα ρωτάμε εμείς και απαντάτε εσείς. Μη μας πείτε ξανά για τα συμφέροντα που σας πολεμούν, μια χαρά τα έχετε βρει με τα συμφέροντα».

«Έχετε βουτήξει στα θολά νερά των σκανδάλων»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε πως φαίνεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «το δήθεν ηθικό σας πλεονέκτημα είναι άλλος ένας μύθος που κατέρρευσε». 

Ξέραμε καλά ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε τα ζητήματα της οικονομίας, τώρα πια ξέρουμε ότι έχετε βουτήξει και στα θολά νερά των σκανδάλων, πρόσθεσε και συνέχισε, κλιμακώνοντας την επίθεσή του: 

«Κύριε Τσίπρα, έχετε ταυτιστεί με τον κ. Καμμένο για περισσότερο από πέντε χρόνια, ανεβήκατε σφιχταγκαλιασμένοι με όπλα τα ψέματα, τη λάσπη και τη συκοφαντία και θα καταποντιστείτε σφιχταγκαλαισμένοι».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Αφήστε τη δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση, σταματήστε να παρεμβαίνεται στο έργο της, είπε.

Καταλήγοντας, μίλησε για ανήθικη κυβέρνηση, λέγοντας πως «τα καθεστώτα όπως το δικό σας πέφτουν με πάταγο και πληρώνουν ακριβά τις ζημιές που προκάλεσαν».