Skip to main content
naftemporiki.gr | ΠαρασκηΝΙακά

Στρίβειν δια της επιστολικής το 41% στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι καρναβαλιστές του Αυγενάκη και τα πιο βαριά χαρτιά

Intime News/Γιώργος Ζάχος

Ντροπιαστικά τερτίπια, θεσμική εκτροπή και καταστάσεις για γέλια...και για κλάματα

Σε ένα κοινοβουλευτικό σκηνικό που θύμιζε περισσότερο παρωδία παρά δημοκρατική διαδικασία, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο πιθανές ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι προτάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά απορρίφθηκαν, αλλά το πώς απορρίφθηκαν συνιστά θεσμική εκτροπή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία προσήλθε στη Βουλή… διά επιστολικής ψήφου, με την αίθουσα να είναι σχεδόν άδεια από βουλευτές της ΝΔ. Η αντιπολίτευση ζήτησε την αναβολή της ψηφοφορίας, επικαλούμενη το άρθρο 67 του Κανονισμού της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται νόμιμη συγκρότηση του Σώματος. Το αίτημα απορρίφθηκε. Όταν ο προεδρεύων Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ψηφοφορίας. Εδώ είναι 90 βουλευτές, αριθμός μεγαλύτερος από τους 75 που απαιτούνται», η ένταση χτύπησε κόκκινο. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα, καταγγέλλοντας κατάχρηση του Κανονισμού και χειραγώγηση της διαδικασίας.

Αυτή η πανίσχυρη κυβερνητική πλειοψηφία του 41% στη Βουλή, για την οποία μας μιλούσαν τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί, για να προαναγγείλουν ότι θα βγάλουν λάδι Αυγενάκη και Βορίδη, χρειάστηκε τελικά μία σειρά από τερτίπια για να φέρει το «όχι» στην Προανακριτική.

Για τα καρναβάλια

Όλη η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, ήταν «διασκεδαστική» σε βαθμό…απελπισίας. Αν ο Λευτέρης Αυγενάκης πίστευε πως θα αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με τη φωτογραφία του Βαγγέλη Σημανδράκου, κρατώντας το πλακάτ «ΠΑΣΟΚ θα λέτε και θα κλαίτε», δεν είχε υπολογίσει τη συνέχεια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο αντέδρασε, αλλά κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την ίδια φωτογραφία, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για σκηνή από το αποκριάτικο καρναβάλι του χωριού του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Δεν έχετε έλεος! Δεν προσφέρετε μόνο διαφθορά, αλλά και γέλιο», είπε δηκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας τον τόνο μιας ομιλίας με υψηλότατους τόνους και σφοδρές επιθέσεις προς την κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε δε να χαρακτηρίσει τον κ. Αυγενάκη «κουτσαβάκι του αεροδρομίου», σχολιάζοντας ότι «το μόνο αληθές που είπε ήταν η παραδοχή λάθους στην αρχή της ομιλίας του».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του και στον Μάκη Βορίδη. «Αν σας έφερναν παραγγελία για 2 καρέκλες κόστους 200.000 ευρώ, θα την υπογράφατε; Αυτόγραφα μοιράζατε στο υπουργείο;», ρώτησε ρητορικά, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό ότι υπέγραψε την απόφαση που «τάισε τη γαλάζια συμμορία» ή εγκληματική οργάνωση, όπως χαρακτηρίζεται στη δικογραφία.

Πέραν των Αυγενάκη – Βορίδη, που περίπου προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχει προσωπικά μαζί τους η Λάουρα Κοβέσι, για αυτό και πρωταγωνιστούν σε όλους τους διαλόγους της δικογραφίας, που θυμίζουν μαφία, την τιμητική του χθες είχε και ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά μάλιστα ζήτησαν την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Συμπαγής

Δεν ήταν άλλος από τον πρώτο εκλεγμένο νομάρχη Κιλκίς, ο οποίος και εξελέγη πέντε φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, έγινε τρεις φορές υφυπουργός (Εσωτερικών, Αθλητισμού, Οικονομικών) και μία υπουργός (Δημόσιας Τάξης) επί κυβερνήσεων Σημίτη, για να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2010. Παρέδωσε την έδρα του, ίδρυσε τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο», τον Ιανουάριο του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, περιπλανήθηκε, πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε και ανταμείφθηκε.

O λόγος βεβαίως για τον Γιώργο Φλωρίδη. Ο επί διετία υπουργός Δικαιοσύνης είναι σήμερα εξωκοινοβουλευτικός. Δεν είναι παράξενο, ούτε κακό. Δεν μπορώ, όμως, παρά να σταθώ σε ένα στοιχείο, που με την πρωτοτυπία φλερτάρει. Σε κοινοβουλευτική διαδικασία, χρειάστηκε ο εξωκοινοβουλευτικός να διαβεβαιώσει για το πόσο συμπαγής είναι η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. Αυτή η συμπαγής ομάδα δεν του έκανε βέβαια το χατίρι να μείνει και παρούσα στην αίθουσα. Αχάριστη…

Το «πακέτο» πάει ∆ΕΘ

Και από την κόντρα στη Βουλή για τις επιδοτήσεις για αιγοπρόβατα – φαντάσματα, ας πάμε στους κανονικούς αγρότες. Η πίστωση του λεγόμενου αγροτικού «πακέτου Μητσοτάκη» ύψους περίπου 178,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μετά την 1/1/2024 (μέτρο 23), όπως όλα δείχνουν  μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Τυχαίο; Όχι ακριβώς. Απλά η κυβέρνηση σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραίο να συμπέσει με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ∆ΕΘ. Θυμίζουμε ότι στην περσινή έκθεση το ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα εστίασε κυρίως στην πρωθυπουργική εξαγγελία ενός ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών. Η ρύθμιση έναν χρόνο μετά παραμένει.. σε νηπιακό στάδιο.

Το 9×9 του ελληνικού χρηματιστηρίου

Μετα από όλα τα παραπάνω μία βόλτα στη Λεωφόρο Αθηνών την έχουμε αναγκη. Εννέα συνεχόμενους ανοδικούς μήνες «τρέχει» ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Ιούλιος «φεύγει» σήμερα με μια απόδοση άνω του +5,5%. Οι επενδυτές, παρά την κόπωση, συνεχίζουν την αναρρίχηση προς τα υψηλά 15ετίας και προς το ορόσημο των 2.000 μονάδων, έχοντας ως «καύσιμα» τις εταιρικές εξελίξεις, τα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο επενδυτής βλέπει τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να «τρέχει» με +28,1%, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων έχει ξυπνήσει την εισηγμένη, η οποία φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 3ετίας. Από κοντά ακολουθεί και ο κατασκευαστικός τίτλος της Aktor Group, ο οποίος πλέον βρίσκεται στα καλύτερα σημεία από το 2009 (>6 ευρώ), «μετρώντας» άνοδο της τάξης του +15% σε σχέση με τις αρχές του μήνα.

Διψήφιες αποδόσεις προσφέρει και ο κλάδος των τραπεζών. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, παρά τη χθεσινή αναδίπλωση, εξακολουθεί να κερδίζει +14,9% στο 30ήμερο, φθάνοντας σε επίπεδα που αγνοούνταν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021 (6,8 ευρώ), ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεται με μηνιαία μεταβολή +11,2%, βλέποντας ξανά τον αριθμό «12». Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διευρύνεται κατά +9,6%, έχοντας σκαρφαλώσει έως τις «κορυφές» των 3,2 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να ολοκληρώνει το… καρέ στο +9,4%.

Τα βαριά χαρτιά

Μπορεί το βλέμμα να εστιάζει (και δικαιολογημένα)αυτές τις ημέρες στις τράπεζες, αλλά μην ξεχνάμε ότι οικονομικά στοιχεία για το α’ εξάμηνο αναμένεται να δημοσιεύσουν κι αρκετά από τα λεγόμενα βαριά «χαρτιά» της αγοράς.

Σήμερα, ενδεικτικά, η Titan Cement πρόκειται να ενημερώσει τους αναλυτές για τα θεμελιώδη μεγέθη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι ΔΕΗ – ΟΤΕ – Helleniq Energy. Οι επιδόσεις των παραπάνω blue chips, σε συνδυασμό φυσικά με τις αντίστοιχες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αποτελούν το… άλφα και το ωμέγα για την τάση των επόμενων ημερών στο Χρηματιστήριο.