Το θερμόμετρο στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου χτύπησε κόκκινο με τον καύσωνα να είναι στην κορύφωσή του. Αλλά στη δεξίωση για τα 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας οι παρευρισκόμενοι κινδύνευαν με…υποθερμία. Παγωμένα τα χαμόγελα, αμήχανες οι χειραψίες, κρύα τα αστεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ομολόγησε» μπροστά σε δημοσιογράφους πως είναι πολύ δύσκολο να προσποιείται κανείς κοινωνικότητα με ανθρώπους που τον κατηγορούν με «χυδαίους χαρακτηρισμούς». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναζήτησε το αίτιο του πολιτικού ηλεκτρισμού στις «πολλές δικογραφίες».
Το κιόσκι και η τοξικότητα
Η μίνι σύναξη των Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Φάμελλου και Κουτσούμπα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη κράτησε περίπου μισή ώρα – όσο χρειαζόταν για να ειπωθεί ότι όλοι είναι… υπέρ της αποβολής της τοξικότητας από τον δημόσιο λόγο. Αλλά κανείς δεν δεσμεύτηκε για διακοπή χρήσης «δηλητηρίων».
Ο Χαρίτσης, ο Κάμελ και η πόρτα
Και αν όλα τα παραπάνω ήταν ανεμενόμενα, η είδηση της βραδιάς ήταν η απαγόρευση εισόδου στον Αλέξη Χαρίτση. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς εμφανίστηκε με τον Κάμελ Κοτκότ, Παλαιστίνιο πρόσφυγα και κηδεμόνα ανήλικου παιδιού από τη Γάζα – μια συμβολική κίνηση για να υπογραμμίσει τη σημασία της αλληλεγγύης.
Το προεδρικό πρωτόκολλο όμως ήταν αυστηρό: «Ονομαστικοί προσκεκλημένοι μόνο». Έτσι, ο Χαρίτσης έκανε δήλωση και αποχώρησε, με τη Νέα Αριστερά να μιλά για «άδειο περιεχόμενο της Δημοκρατίας χωρίς τους λαϊκούς αγώνες».
Οι κακές οι γλώσσες
Οι κακές γλώσσες εν τω μεταξύ λένε πως οι περισσότεροι αισθάνθηκαν μάλλον ανακουφισμένοι για μία άλλη απουσία. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εξηγήσει εκ των προτέρων ότι θα απέχει, επιλέγοντας να παρευρεθεί στη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα. Και έτσι γλίτωσαν κήρυγμα σε slow motion. Βελόπουλος και Νατσιός επίσης απείχαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους – αλλά και για να μην ιδρώνουν χωρίς λόγο.
Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε πως ούτε αμηχανία υπήρχε ιδιαίτερη, ούτε και και στενοχώρια για τις απουσίες. «Δεν υπήρχε αμηχανία. Βοήθησαν και οι καταπληκτικοί μεζέδες. Φέτος τους κάναμε εδώ στο μαγειρείο», είπε, ενώ ερωτηθείς για τους απόντες, απάντησε: «Όπου σε καλούν πας; Μερικοί δεν πάνε».
Τι θα πουν Καραμανλής και Ντόρα;
Μαθαίνουμε εν τω μεταξύ, πως kαθόλου δεν άρεσαν στον Κώστα Καραμανλή οι αιχμές που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εξωτερική πολιτική της περιόδου 2004–2009. Κι ας «φωτογράφισε» σε μεγάλο βαθμό τον Γιάννη Βαληνάκη για το Λιβυκό. Γιατί η ευθύνη για την τότε στρατηγική ανήκε πρωτίστως στον αείμνηστο Πέτρο Μολυβιάτη – στον οποίο χρέωσε ο Κυριάκος την πολιτική της ακινησίας – και δευτερευόντως στην αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη.
Πώς θα αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός, που δεν θέλει ούτε να βλέπει τον νυν; Με…ghosting. Κανένα σχόλιο, καμία αντίδραση, ούτε καν από κύκλους του Κώστα Καραμανλή δεν περιμένουμε για τα καρφιά του Μητσοτάκη.
Το πραγματικό σασπένς, πάντως, είναι αλλού: τι θα πει η Ντόρα την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί σε τηλεοπτικό παράθυρο; Θα το αφήσει να περάσει έτσι;
Τέλος τα ρουσφέτια και τα βύσματα
Και μέσα σε όλα αυτά, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την κατάργηση της κατάταξης σε Ναυτικό και Αεροπορία από 1/1/2026. Όλοι οι στρατεύσιμοι στον Στρατό Ξηράς.
«Το νέο μοντέλο είναι ευέλικτο», είπε. Και πιο δύσκολο να… βολευτείς. Δηλαδή, τέλειωσαν οι εποχές που κάποιος με «γνωριμίες» έφευγε με λευκό παντελόνι και πίνα colada. Τώρα, όλοι στα χακί και στις λάσπες. Ισότητα. Ή τουλάχιστον εξορθολογισμός.
Το νέο κεφάλαιο της Metlen
Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία συμμετοχής στη δημόσια πρόταση της Metlen, η οποία αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν την πολυαναμενόμενη έναρξη της διπλής διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Λονδίνο (4/8).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή των επενδυτών έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά επίπεδα, γεγονός το οποίο διασφαλίζει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.
Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε να αποκτήσει μετοχές σε μια εταιρεία του FTSE 100, η οποία σε λίγα χρόνια εκτιμάται ότι θα αξίζει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με σήμερα -ιδίως αν αναλογιστούμε ότι κορυφαίοι αναλυτές ήδη δίνουν τιμή – στόχο άνω των 60 ευρώ/μετοχή (δηλαδή αποτίμηση 8,5 δισ. ευρώ) σε βάθος 12μήνου.
Στροφή στις τράπεζες
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου/α’ εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών. Με βάση το διαθέσιμο χρονοδιάγραμμα, την αυλαία στις ανακοινώσεις ανοίγει την επόμενη Τετάρτη (30/7) η Τρ. Πειραιώς. Μία ημέρα αργότερα (31/7) θα ακολουθήσουν οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ την 1η Αυγούστου είναι η σειρά των Alpha Bank και Optima Bank. Στις 5 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των στοιχείων της Τρ. Κύπρου, με την Attica Bank να ολοκληρώνει τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή στις 26 Σεπτεμβρίου.
Έχοντας μια ισχυρή βάση από το α’ τρίμηνο του 2025, η οποία διαμορφώθηκε σε καθαρά κέρδη 1,348 δισ. ευρώ (έναντι 1,226 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024), οι διοικήσεις εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξες για την επόμενη ημέρα, ποντάροντας σ’ ένα ανθεκτικό αποτέλεσμα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, προβλέπουν ότι στο 12μηνο του 2025 η αθροιστική κερδοφορία του κλάδου είναι αρκετά πιθανό να φθάσει ή και να ξεπεράσει την περσινή επίδοση – ρεκόρ των 4,647 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το β’ τρίμηνο, πάντως, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την ύπαρξη μιας πρόσκαιρης -και εν μέρει φυσιολογικής- «κόπωση» στους ρυθμούς μεταβολής των βασικών οικονομικών στοιχείων, με ελεγχόμενη υποχώρηση των καθαρών κερδών/μετοχή. Ωστόσο, η εικόνα είναι πολύ πιθανό να ομαλοποιηθεί εκ νέου στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο.