Αν νομίζατε πως το 2007 είναι μακρινό παρελθόν, ξανασκεφτείτε το. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ φλερτάρει ξανά με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Αν όλα πάνε καλά και «με σεβασμό», όπως λέει, θα είναι ξανά υποψήφια το 2027 – 20 ολόκληρα χρόνια μετά την ήττα της από τον Νικολά Σαρκοζί.
Βέβαια, τέτοιες σκέψεις περί επιστροφών κυκλοφορούν και στα μέρη μας. Πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν περίπου εκείνη την εποχή που γνωρίσαμε και τη Ρουαγιάλ δοκιμάζουν τις αντοχές της νοσταλγίας.
Οι φήμες που τους θέλουν να βγαίνουν μπροστά και να διεκδικουν όχι μόνο λόγο αλλά ρόλο φουντώνουν. Μας εκπλήσσει; Καθόλου. Όταν λείπουν οι πολιτικοί ηγέτες που να εμπνέουν σήμερα, γιατί να μην προσπαθήσουν οι παλιοί; Πολλοί τους περιμένουν.
Θυμίζοντας στα μυαλά γιατί…έφυγαν
Δεν περιμένουμε όμως μόνο τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής να επιστρέψουν. Θέλουμε να επιστρέψουν και τα μυαλά που έφυγαν στην κρίση. Η Νίκη Κεραμέως γυρίζει την Ευρώπη προσπαθώντας να πείσει όσους έφυγαν ότι η Ελλάδα του 2025 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2010. Μαζί της εργοδότες, πολυεθνικές, φορολογικά κίνητρα και πλατφόρμες όπως το brain regain του ΟΣΕ — γιατί εκτός από data scientists, ψάχνουμε και μηχανοδηγούς.
Την ίδια ώρα όμως που κάποιοι χτίζουν καμπάνιες για να φέρουν πίσω τα παιδιά που έφυγαν, άλλοι φροντίζουν να τους θυμίσουν γιατί εγκατέλειψαν τη χώρα. Για παράδειγμα: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μαλώνει» την Ευρωπαία Εισαγγελέα επειδή… αξιολόγησε ποινικά την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο μεταξύ, η κυβερνητική πλειοψηφία αξιολογεί με δική της μέθοδο: τη μέθοδο του ξεπλύματος. Για Βορίδη και Αυγενάκη το αποφάσισαν ήδη, λέει: «δεν προκύπτει κάτι». Ό,τι και να λέει η Εισαγγελία, εδώ την αξιολόγηση την κάνει το κυβερνών κόμμα, όπως σπεύδουν να μας εξηγήσουν υπουργοί.
Το σύμπτωμα του συστήματος
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται από υπόθεση σε σύμπτωμα. Σύμπτωμα ενός συστήματος που δεν θέλει ούτε να ελέγχεται ούτε να λογοδοτεί. Ένα σύστημα που κουράστηκε να προσποιείται πως είναι «Δυτικό» και πλέον κλείνει το μάτι σε κάθε μορφή ατιμωρησίας.
Μέσα σε αυτό το θεσμικό κουκούλι, η εμπιστοσύνη αποδημεί. Όχι μεταφορικά — κυριολεκτικά. Έξι στους δέκα Έλληνες δεν θεωρούν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Το Ευρωβαρόμετρο λέει ότι η εμπιστοσύνη ζει πλέον στη Φινλανδία και στην Αυστρία. Εδώ όλοι μιλούν για την ανάγκη να είναι «τυφλή», αλλά κάθε φορά που πάει να ρίξει ένα βλέμμα εκεί που δεν συμφέρει, κάποιος της τραβάει το μαντίλι.
Υπό αυτές τις συνθήκες αντιλαμβάνεται κανείς ότι το μεγάλο εμπόδιο για το brain regain δεν είναι μόνο οικονομικό. Δεν φταίει μόνο που είμαστε ουραγοί και στους μισθούς και στις αυξήσεις. Πολλοί από αυτούς που έφυγαν με πίκρα, φεν έχουν πειστεί ότι κάτι άλλαξε. Ότι υπάρχει αξιοκρατία, αξιολόγηση και λογοδοσία. Πώς να τους πείσεις, όταν το πολιτικό σύστημα αυτοξεπλένεται και οι φάκελοι κλείνουν πριν καν ανοίξουν;
Η επιστροφή δεν θέλει μόνο συναισθηματικό δέσιμο. Θέλει θεσμούς που στέκονται όρθιοι. Και πολιτική που δεν ζητά λήθη, αλλά αποκατάσταση.
Γιατί αλλιώς, το brain regain θα γίνει άλλο ένα ωραίο αφήγημα, όπως οι εξεταστικές που «θα φωτίσουν την αλήθεια» και οι μεταρρυθμίσεις που «θα αλλάξουν τη χώρα». Όμορφα λόγια, φτιαγμένα για σλόγκαν.
Μετοχές σε απογείωση μετά ψιθύρων
Αρκετά μελαγχολήσαμε όμως με τα πολιτικά και θεσμικά. Ας πάμε μια βόλτα μέχρι το χρηματιστήριο που «πετάει». Ιδιαίτερα… φουσκωμένες είναι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων στον κλάδο της Πληροφορικής, με τις τιμές των μετοχών να «παίζουν» σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αγορά δεν αποκλείει οι «αλμυρές» αποτίμησης να τροφοδοτούνται από μια σειρά σεναρίων, τα οποία αφορούν σε πιθανές αγοραπωλησίες ανάμεσα στους «παίκτες» του κλάδου. Πολλά ακούγονται, πολλά ψιθυρίζονται αλλά ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το τι ακριβώς πρέπει να περιμένουμε για την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να κρατάμε μικρό «καλάθι» και να κοιτάμε πρωτίστως τα θεμελιώδη μεγέθη και δευτερευόντως τα σενάρια για πιθανά deals.
Οι προσδοκίες για τη Centric
Στα υψηλότερα επίπεδα του 2025 φιγουράρει η μετοχή της Centric Συμμετοχών, η οποία χθες «πέταξε» στο +4% και το 0,365 ευρώ, βελτιώνοντας κοντά στα 37 εκατ. ευρώ την τρέχουσα αποτίμηση.
Η ανοδική κίνηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σχετίζεται με τις κυοφορούμενες κινήσεις του βασικού μετόχου, δηλαδή του Ροδόλφου Οντόνι, ο οποίος εδώ και μερικούς μήνες «κάθεται» πάνω σε μια ζεστή ρευστότητα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, η οποία προέκυψε από την πώληση του 51% της Novibet στην Allwyn. Η αγορά ευελπιστεί ότι ο επιχειρηματίας θα αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα, δίνοντας ώθηση στην Centric, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκλωβιστεί κάτω του 0,5 ευρώ/μετοχή.
Την ίδια στιγμή, ας έχουμε υπόψη και τη μειοψηφική συμμετοχή του Οντόνι (με 16,5%) στη CD Media, η οποία πρόσφατα ανέβασε στο 68,29% το ποσοστό που διατηρεί στην επίσης εισηγμένη InterTech. Το σενάριο περί πιθανής εισαγωγής της CD Media στο Χρηματιστήριο (παίρνοντας τη θέση της InterTech) θα μπορούσε να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τον γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι είναι ιδρυτής και επικεφαλής του μιντιακού Ομίλου Liquid.