Έναν νέο βασικό «παίχτη» έχει αποκτήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Εθνική Τράπεζα, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει πλέον προστεθεί ο αμερικανικός κολοσσός της Principal Financial. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, ο οποίος διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 553 δισ. δολαρίων.
Με έτος ίδρυσης το 1879 και έδρα την πολιτεία της Αϊόβα, η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική και την Ασία έως την Ευρώπη και την Αυστραλία. Άλλωστε, το πελατολόγιό της ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, με τα έσοδα να φθάνουν τα 16,1 δισ. δολαρια και το καθαρό κέρδος να υπολογίζεται σε 1,5 δισ. δολάρια (στοιχεία για το 12μηνο του 2024).
H Principal Financial, λοιπόν, αποφάσισε πριν μερικές εβδομάδες να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα, αποκτώντας 46 εκατομμύρια μετοχές ή αλλιώς το 5,03% του μετοχικού κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μετοχολόγιο της ελληνικής τράπεζας βρίσκονται κι άλλοι διεθνείς «παίχτες», όπως το The Capital Group, το οποίο κατέχει ποσοστό λίγο άνω του 5%. Από την πλευρά του, το Υπερταμείο παραμένει ως ο Νο.1 βασικός μέτοχος με μερίδιο 8,39%.
Η διαρροή καλά κρατεί
Στο χρηματιστήριο Αθηνών τώρα, μπορεί η συζήτηση κυρίως να επικεντρώνεται στις τρεις εταιρείες, οι οποίες έχουν εισαχθεί από τις αρχές του έτους (Alter Ego, Fais Group, Qualco), αλλά το πρόβλημα των διαρροών εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο. Έτσι, μετά την έξοδο των Τέρνα Ενεργειακή και ΒΙΣ, έρχεται η σειρά της Μύλοι Κεπενού να πει «αντίο» στο Χ.Α.
Άλλωστε, οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση όσων μετοχών δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους. Πρόκειται για ένα ποσοστό μικρότερο του 8%, κάτι που καθιστά σχεδόν βέβαιη την επιτυχία της προσπάθειάς τους. Πλέον, αυτό που μένει να μάθουμε είναι το ύψος της προσφοράς, το οποίο λογικά θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες.
Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εισηγμένη, όπως και η ΒΙΣ, έχει… θέμα με τον νέο κανονισμό της ΕΧΑΕ για την ελεύθερη διασπορά, με το free float να απέχει αισθητά από το απαιτούμενο όριο του 25%. Έτσι, η διοίκηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει την οδό της Εναλλακτικής Αγοράς, η οποία προτείνεται σε όσες εισηγμένες δεν θέλουν να διευθετήσουν την εκκρεμότητα της διασποράς, αλλά να πάρει τον δρόμο της οριστικής αποχώρησης από το ταμπλό.
Με ελληνικό «άρωμα» ο FTSE Russell;
Μπορεί η πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI να μην είχε ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά απόψε η αγορά περιμένει την ετυμηγορία ενός άλλου παρόχου, του FTSE Russell, για την τριμηνιαία επικαιροποίηση των βασικών δεικτών. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο rebalancing o FTSE Russell είχε συμπεριλάβει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον Large Cap. Δεν αποκλείεται αλλαγές με ελληνικό «άρωμα» να υπάρξουν και σ’ αυτήν την αναδιάρθρωση, αν και για κάθε ενδεχόμενο καλό είναι να περιμένουμε μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις. Οι όποιες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 20 Ιουνίου.
Ένα σκάνδαλο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και μία…παραίτηση;
Εκτός από τα χρηματιστηριακά νέα σήμερα, περιμένουμε και μία… παραίτηση. Από χθες το απόγευμα έχει διαρρεύσει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νικόλαου Σαλάτα.
Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ανοίξει μεγάλη έρευνα για σκάνδαλο με παράνομες επιδοτήσεις. Δημόσιοι χώροι δηλώνονταν ως βοσκοτόπια και κάποιοι γίνονταν ξαφνικά επιδοτούμενοι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε καταγγείλει, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διάρκεια της έρευνάς της. Σε απάντηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σαλάτας προχώρησε σε ανακοίνωση-τελεσίγραφο, απαιτώντας από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα Νίκο Πασχάλη –αντιεισαγγελέα Εφετών– να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του, διαφορετικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κατέφευγε στη Δικαιοσύνη. Η κίνηση αυτή ήταν που εξόργισε, κατά πληροφορίες, τον κ. Τσιάρα.
Απουσίες στα φροντιστήρια των υπουργών
Περιορισμένη ήταν η συμμετοχή στο «φροντιστήριο» που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης για το νομοσχέδιο που θα φέρει σύντομα για την αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Στο ξεκίνημα οι παρόντες στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής δεν ξεπερνούσαν τους 30. Μεταξύ αυτών και ο προκάτοχός του Χρήστος Σταϊκούρας. Πάντως, στο προηγούμενο «φροντιστήριο» του Σταύρου Παπασταύρου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μπορεί να ήταν λίγο περισσότεροι, περί τους 55-60, αλλά ο υπουργός δεν πέρασε καλά.
Το σχέδιο του Αλέξη
Στον ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα, συζήτηση μεγάλη έγινε για το αν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα μιλήσει, τι θα πει και αν θα δώσει σήμα για τις προθέσεις του για νέο φορέα. Το όλο θέμα αποδείχθηκε τρικυμία σε ποτήρι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει το αυτονόητο, θα παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου, δεν θα μιλήσει, θα ακούσει τον Σωκράτη Φάμελλο και θα αποχωρήσει.
Στο προηγούμενο συνέδριο, επί Κασσελάκη, δεν πήγε καν, αλλά έκανε παρέμβαση με μία ανάρτηση 1.000 λέξεων πριν από την έναρξη που το τίναξε στον αέρα. Τώρα, λένε οι γνωρίζοντες, δεν έχει τέτοιες διαθέσεις.