Είναι πια επίσημο. Είμαστε αξιοζήλευτοι. Μπορεί σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αγοραστική δύναμη και άλλους τέτοιους ταπεινούς δείκτες να βλέπουμε την πλάτη των άλλοτε φτωχών συγγενών της ευρωπαϊκής οικογένειας από το πρώην Ανατολικό μπλοκ και να ψάχνουμε με κυάλια τους Βορειοευρωπαίους, αλλά έχουμε πετύχει πολλά.
Ένα εκ των επιτευγμάτων μας έχει εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες. Και ο νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Τόσο που ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνοδεύσει το «ευχαριστώ» με…διορθωτικές διευκρινίσεις.
«Τι θα μπορούσατε να αντιγράψετε ή να διδαχθείτε από το ελληνικό success story» ρωτήθηκε ο Καγκελάριος, για να πει εμφανώς συγκλονισμένος: «Πολύ προσεκτικά παρακολουθήσαμε τι έκανε η Ελλάδα. Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών. Είναι αδύνατο, αδιανόητο κάτι τέτοιο στη Γερμανία! Αυτό είναι ένα βήμα και δείχνει ότι και εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι επιπλέον δουλεύοντας», είπε ο…μαρτυριάρης Μερτς. Που να ξέρει ο δύσμοιρος ότι εδώ εμείς αρνούμαστε πως έχουμε 6ημερη εργασία. Δεν μας αρέσει βρε παιδί μου να τη λέμε έτσι.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο για τα καλά του λόγια. Απλά να διευκρινίσω όμως ότι το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο», αρκέστηκε να πει ο πρωθυπουργός, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Από την Εύβοια… στο Παρίσι (για εργατικό δίκαιο)
Ποια είναι όμως η εικόνα στην ελληνική αγορά εργασίας – αυτή που τόσο ζηλεύουν και οι Γερμανοί; Γραφεία προσωπικού χτυπούν την ψηφιακή κάρτα κατά το δοκούν. Απλήρωτες υπερωρίες. Απασχόληση και τις αργίες. Στη Βόρεια Εύβοια εργοδότης επεδίωξε να μετατρέψει τις συμβάσεις του προσωπικού, από το ελληνικό, στο γαλλικό εργατικό δίκαιο!
Αυτές είναι οι κύριες καταγγελίες που πραγματοποιούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ), εν μέσω έντονης εργοδοτικής παραβατικότητας, υπολογίζει σε 80.000 τις κενές θέσεις στον κλάδο και έχει ζητήσει συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς -μία εξ αυτών και η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως (φωτ.)- που εκκρεμεί ήδη από τον Φεβρουάριο.
Είναι πολύ όμορφο επικοινωνιακά να γίνεται γνωστό ότι αυξήθηκαν κατά 650% οι καταγεγραμμένες υπερωρίες τον Μάρτιο στον τουρισμό. Όμως, οι καταγγελίες των συνδικαλιστών του κλάδου επιβεβαιώνουν ένα τεράστιο φάλτσο στη λειτουργία της αγοράς.
Μερίσματα
Τον θεσμό του ενδιάμεσου μερίσματος ετοιμάζεται να εισαγάγει από τη χρήση του 2025 η διοίκηση της Τρ. Κύπρου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ετήσιο μέρισμα θα «σπάσει» στα δύο και θα διανεμηθεί σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, έχοντας τη μορφή του προσωρινού και του συμπληρωματικού μερίσματος. Έτσι, οι μέτοχοι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν την άνοιξη του 2026, προκειμένου να εισπράξουν την επιβράβευση από τη φετινή χρήση, καθώς θα λάβουν ένα μέρος του συνολικού ποσού σε προγενέστερο χρόνο, πιθανώς εντός του προσεχώς β’ εξαμήνου.
Πρόκειται για μια κατά γενική ομολογία «έξυπνη» κίνηση εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου, Πανίκου Νικολάου, η οποία έρχεται να προστεθεί δίπλα σε άλλα πλεονεκτήματα της κυπριακής τράπεζας, όπως είναι για παράδειγμα το υψηλό ποσοστό διανομής (50% για το μέρισμα του 2024 και 70% για το μέρισμα του 2025) αλλά και η μεγαλύτερη μερισματική απόδοση (7,7% για το μέρισμα του 2024) σε σχέση με τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού banking (5,5%).
Μην ξεχνάμε ότι στις 26 Μαΐου, η τράπεζα θα «κόψει» το δικαίωμα στο μέρισμα των 211 εκατ. ευρώ (0,48 ευρώ/μετοχή), το οποίο αντιστοιχεί στο 50% των ετήσιων κερδών της προηγούμενης χρήσης, αν λάβουμε υπόψη και το πρόγραμμα ιδίων μετοχών.