Skip to main content

Αμερικανικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, ιταλικά τρένα και τουρκικά αγκάθια

Τα «made in US» χρήματα τρέχουν ένα τόσο εντυπωσιακό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αμερικανικά κεφάλαια φαίνεται ότι κρύβονται πίσω από το μεγάλο άλμα των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, καθώς μόνο τα «made in US» χρήματα είναι ικανά να «τρέξουν» ένα τόσο εντυπωσιακό ράλι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται κατά τουλάχιστον +35% σε σχέση με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της 7ης Απριλίου, με τη μέση απόδοση του 2025 να υπολογίζεται στο +33%.

Το αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να ισοφαρίζουν τα πρόσφατα υψηλά 9,5 ετών, τα οποία είχαν σημειωθεί ακριβώς πριν λάβει χώρα ο «τυφώνας δασμών» του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, διαθέτουν μια αθροιστική κεφαλαιοποίηση της τάξης των 36,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 30% της συνολικής αξίας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά στα «ατού», τα οποία προσελκύουν κυρίως τους Αμερικανούς αλλά και τους Ευρωπαίους επενδυτές, αυτά δεν είναι άλλα από τις ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τη βελτίωση των μερισματικών διανομών. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα τα παραπάνω, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να πετυχαίνουν αθροιστική κερδοφορία άνω του 1,9 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δεν αποκλείεται η επιβράβευση της φετινής χρήσης, δηλαδή το μέρισμα του 2026), να φθάσει το 60% ως ποσοστό επί των καθαρών κερδών.

Χαμόγελα και καρφιά

Χθες στην επικαιρότητα εν τω μεταξύ, κυριάρχησαν τα ελληνο-ιταλικά μνημόνια συνεργασίας: 14 στο σύνολο. Ξεχωρίζει βέβαια η συμφωνία για επένδυση 360 εκατ. ευρώ από τον ιταλικό κρατικό όμιλο Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Τα χρήματα αυτά θα πάνε στην αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.

Στη συνάντηση τα χαμόγελα περίσσευαν με Μητσοτάκη και Μελόνι να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις. Αλλά εκεί που η Ιταλίδα πρωθυπουργός μιλούσε για «μεράκι», ο δικός μας το πέταξε το καρφί του.

«Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με κριτήριο εάν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ΕΕ. Γιατί η στρατηγική αυτονομία δεν εξυπηρετείται με νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμπόρευση με τα κοινά μας ενδιαφέροντα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας να δούμε τις συνεργασίες». 

Εμμέσως πλην σαφώς αναφερόταν στο πρόσφατο deal της Ιταλίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βάζει την Τουρκία από το παράθυρο στα κονδύλια της Ευρώπης για την άμυνα.

Θα δούμε 10 στον MSCI;

Μένοντας στα του χρηματιστηρίου το βλέμμα είναι στραμμένο στην ετυμηγορία του MSCI, καθώς απόψε ο διεθνής χρηματιστηριακός πάροχος αναμένεται να επικαιροποιήσει τη σύνθεση των δεικτών του. Η προσοχή εστιάζει στον δείκτη – βιτρίνα της Ελλάδας, δηλαδή τον Standard Greece, όπου μέχρι και σήμερα συνυπάρχουν εννέα μετοχές (ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ).

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο συγκεκριμένος αριθμός να αυξηθεί σε 10, καθώς η αγορά «ποντάρει» πολλά στην Titan Cement, η οποία φαίνεται να πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια εισαγωγής.

Επαγγελματική ασφάλιση

Δεν μένει κανείς χωρίς σημαντικό αντικείμενο δουλειάς στο υπουργείο Εργασίας. Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Τσαγκαρόπουλος, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τον δύσκολο ρόλο να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις των εκπροσώπων της Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ομαδικών Ασφαλιστηρίων (Β’ και Γ’ Πυλώνας) σε ένα ενιαίο σχέδιο νόμου.

Μπορεί να έγιναν οι σχετικές εξαγγελίες από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στο ετήσιο συνέδριο του κλάδου, εντούτοις υπάρχει αρκετή προπαρασκευαστική δουλειά που πρέπει να γίνει, με αλλεπάλληλες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Για να μην αναφέρουμε και τις αιτήσεις ακύρωσης συγκεκριμένων διατάξεων του προηγούμενου «νόμου Γεωργιάδη» (ν. 5078/23), που επίσης πρέπει να «διορθωθούν» νομοθετικά. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από την ένωση του κλάδου (ΕΛΕΤΕΑ), αλλά και από τα ΤΕΑ των Τραπεζών Eurobank και Alpha Bank.

Υποβάθμιση

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν βέβαια και άλλους πονοκεφάλους. Στους 76 ανήλθαν τα θύματα από εργατικά ατυχήματα από την αρχή της χρονιάς, ενώ έχουν καταγραφεί και 112 πολύ σοβαρά τραυματίες. Η όξυνση του προβλήματος έχει αναδειχτεί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις.

Τα τελευταία τρία θύματα καταγράφηκαν το τριήμερο 9 – 11 Μαΐου σε Αργολίδα, Χίο και Ρόδο, δείχνοντας και πάλι ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις μεγαλουπόλεις, αλλά έχει λάβει πανελλαδικά χαρακτηριστικά.

Και όμως σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη, 8 Μαΐου, η πρώτη συνεδρίαση για το τρέχον έτος, του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Επρόκειτο να συζητηθεί η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή, για τα θέματα προστασίας από τον αμίαντο. Ζητήθηκε παράταση από την πλευρά των εκπροσώπων της εργοδοσίας, ώστε να ενημερωθούν σχετικά.

Ακόμα χειρότερη εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι το συντονισμό της διαδικασίας, ανέλαβε ένας αρμόδιος υπηρεσιακός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και όχι κάποιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας. Με τέτοιες πρακτικές υποβάθμισης όμως, της διαδικασίας, δύσκολα μπορεί η Κυβέρνηση να πείσει ότι έχει θέσει ως πολιτική προτεραιότητα την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Και τα εργατικά ατυχήματα, συνεχίζονται…