Να έχεις 328 «δικούς σου», να χρειάζεσαι 316 ψήφους και να μαζεύεις μόνο 310. Το απόλυτο φιάσκο, σε βαθμό εξευτελισμού, για τον Φρίντριχ Μερτς, τον άνθρωπο που γερμανικά και ευρωπαϊκά μέσα έγραφαν ότι θα ξανακάνει την πληγωμένη τα τελευταία χρόνια Γερμανία ηγετική δύναμη της Ευρώπης.
Το απόλυτο σοκ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Δεν είχε ξανασυμβεί άλλωστε στα μεταπολεμικά χρονικά. Εντάξει, με τη δεύτερη προσπάθεια, τους μάζεψε στο μαντρί. Αλλά Ένας ηγέτης χωρίς έρεισμα, χώρα – ηγέτιδα δεν «χτίζει». Ένας πολιτικός με βαθιά πολωτικά χαρακτηριστικά πρέπει πρώτα να πείσει στο εσωτερικό και μετά να διεκδικήσει στο εξωτερικό.
Και αυτό ο Μερτς δεν το έχει πετύχει. Και κάπως έτσι τα social media γέμισαν με τη φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ να μειδιά. Γιατί είναι γνωστή η «αδυναμία» που του έχει – και ας ανήκουν στο ίδιο κόμμα.
Γερμανική γρήγορη μόδα στην Ελλάδα
Μιλώντας για Γερμανούς όμως, την είσοδό της στην ελληνική αγορά μαθαίνουμε ότι ετοιμάζει η New Yorker, η ισχυρή γερμανική αλυσίδα «γρήγορης μόδας», με τα περισσότερα από 1.200 καταστήματα σε 47 αγορές.
Στα τέλη Απριλίου προχώρησε σε σύσταση ελληνικής θυγατρικής, η οποία φέρει την επωνυμία New Yorker Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με αρχικό µετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία του fast fashion στην Ελλάδα τη μερίδα του λέοντος κατέχουν οι Ισπανοί, με τον όμιλο ITX.
Περιμένοντας τις Chevron – Exxon
Και μπορεί οι Γερμανοί να είναι φίλοι μας, αλλά εμείς πρωτίστως τους Αμερικανούς περιμένουμε. Και όχι όποιους και όποιους. Τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, Exxon και Chevron. Το υπουργείο Ενέργειας θέλει να δει το ενδιαφέρον τους για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες να μεταφράζεται σε απτές πράξεις, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προχωρούν τα πράγματα έως τώρα.
Γιατί το παιχνίδι εδώ δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά είναι πρωτίστως γεωπολιτικό. Όπως και με εκείνο το περιβόητο καλώδιο, που εμείς το έχουμε αφήσει να κρέμεται, την ώρα που Ισραήλ και Κύπρος προχωρούν.
Κρητικές δυσκολίες
Απογοητευμένη δείχνει εν τω μεταξύ η αγορά για τις οικονομικές επιδόσεις της Δομική Κρήτης Α.Ε., η οποία πριν μερικούς μήνες φάνταζε ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα «stories» του κατασκευαστικού κλάδου, έχοντας στο «τιμόνι» τον έμπειρο Δημήτρη Κούτρα. Σήμερα, η εισηγμένη βλέπει τις απώλειες στο ταμπλό να ξεπερνούν το -60% σε σχέση με τις περσινές «κορυφές», ενώ μόνο φέτος η πτώση αγγίζει το -35%. Τι έχει μεσολαβήσει και η εικόνα της εταιρείας προκαλεί αποστροφή στους επενδυτές;
Η απάντηση βρίσκεται στον ισολογισμό της κρητικής εταιρείας, η οποία είδε τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται κατά 1/4 (δηλαδή κατά -25%) στη χρήση του 2024, με την καθαρή κερδοφορία να κάνει βουτιά της τάξης του -95% (από 1,8 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από 0,1 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση έσπευσε να αποδώσει την υστέρηση στον μειωμένο ρυθμό εκτέλεσης των έργων, στην πτώση του μικτού περιθωρίου κέρδους και στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. Μια εικόνα, όμως, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία των υπόλοιπων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες είτε «κράτησαν» είτε βελτίωσαν τις περσινές επιδόσεις.
Η Δομική Κρήτης συναντά δυσκολίες και στην προσπάθεια της γεωγραφικής επέκτασης του χαρτοφυλακίου. Άλλωστε, το ανεκτέλεστο έργων, συνυπολογίζοντας και τις νέες συμβάσεις εντός του 2025, δεν ξεπερνά 43 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας ένα μικρό μερίδιο από τη μεγάλη πίττα. Την ίδια στιγμή, στασιμότητα επικρατεί και στο μέτωπο των επενδυτικών ακινήτων, παρά το γεγονός ότι μία από τις προτεραιότητες του Δημήτρη Κούτρα ήταν η διεύρυνση και πέραν των κατασκευών.