Skip to main content

Τα ευρω – deals του «πρόθυμου» Ερντογάν, ο Ράμα που γίνεται Χότζα και η αναμονή του Ολλανδού

REUTERS/Florion Goga

Οι Τούρκοι διεκδικούν ευρωπαϊκά κονδύλια, ο Ράμα ακόμη μία θητεία και οι τράπεζες νέα deals

Πυρετώδεις είναι στην ΕΕ οι διεργασίες για ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων και κυρίως της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής οπλικών συστημάτων σε μία προσπάθεια απεξάρτησης από τις απρόβλεπτες ΗΠΑ.

Θα δαπανηθούν 800 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια, εκ των οποίων τα 650 θα προέλθουν όμως από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και 150 με δανεισμό από την Κομισιόν. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση.

Το κρίσιμο είναι σε ποιες τρίτες χώρες θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα άμυνα. Και όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή της Τουρκίας – αν και αρχικά επιχειρήθηκε να φανεί ότι μπλοκάρεται – παραμένει ένα ορθάνοιχτο ενδεχόμενο, για ορισμένους ακόμη και αναπόφευκτη προοπτική.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πρόθυμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ο Πούτιν θα διστάσει να έρθει σε μετωπική σύγκρουση μαζί του.

Ντονέρ, παρμεζάνα και drones

Και ξαφνικά, η Ευρωπαϊκή Άμυνα – αυτό το φιλόδοξο project – άρχισε να μυρίζει… ντονέρ με παρμεζάνα. Η Ρώμη έκλεισε ήδη δουλειές με τον Ερντογάν. Και μάλιστα στη βίλα Ντόρια Παμφίλι, εκεί που άλλοτε οι πάπες υποδέχονταν ευγενείς.

Στην πράξη, το έργο «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» μπορεί να μεταφράζεται ως: «εμείς βάζουμε τα λεφτά, οι Τούρκοι τα drones, και ο Πούτιν δεν πλησιάζει». Το «καλύτερο»; Η κοινοπραξία Leonardo–Baykar, με έδρα την Ιταλία, καραδοκεί για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του μέλλοντος. Και ποιος θα τολμήσει να τους αποκλείσει από τα 100 δισ. που ετοιμάζονται για drones; Οι Βρυξέλλες δύσκολα λένε «όχι» όταν τα χρήματα έχουν ήδη προϋπολογιστεί. Άσε που, αν οι Ιταλοί δίνουν το know-how και οι Τούρκοι το hardware (και τον γαμπρό), όλα μένουν εντός… οικογενείας.

Άλλωστε, όπως είπε και η Μελόνι: «Η σχέση μας με την Τουρκία υπερβαίνει τις οικονομικές σχέσεις».

Κάντο όπως ο…Χότζα

Και τώρα που λέμε για τη Μελόνι, θυμήθηκα τον άλλο αγαπημένο της πολιτικό, με τον οποίο έχει κλείσει ουκ ολίγα deals. Τον Έντι Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει μπροστά του (την ερχόμενη Κυριακή) εκλογές. Και αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, δεν θα δυσκολευθεί να τις κερδίσει. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Αλβανίας μετά τον Ενβέρ Χότζα.

Η εξέλιξη, λένε διπλωματικές πηγές, θα είναι άκρως καλοδεχούμενη σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, αφού τα περί διαφθοράς, ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και αυταρχισμού δεν φαίνεται να συγκινούν Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, που τον βλέπουν λίγο – πολύ ως το μόνο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη στιγμή τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα. Ένα πρόσωπο με το οποίο μπορούν να κάνουν…μπίζνες. Και η υπόθεση Μπελέρη; Αυτή τείνει να την ξεχάσει ακόμη και η Αθήνα.

Οι προβολείς στις τράπεζες

Ας αφήσουμε όμως τα της εξωτερικής πολιτικής γιατί η νέα εβδομάδα, είναι «αφιερωμένη» στις τράπεζες. Κι αυτό, διότι τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, δίνοντας μια πρώτη γεύση για την πορεία μέσα στο 2025. Την αυλαία ανοίγει αύριο (6/5) η Τρ. Πειραιώς, ενώ την Πέμπτη (8/5) ακολουθούν οι Εurobank – Εθνική. Την Παρασκευή (9/5) είναι η σειρά της Alpha Bank.

Πέραν του γεγονότος ότι ανέκαθεν τα τραπεζικά μεγέθη αποτελούσαν «βαρόμετρο» για την ελληνική αγορά, φέτος η χρησιμότητά τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς μην ξεχνάμε ότι η τρέχουσα χρήση εξελίσσεται σ’ ένα «αχαρτογράφητο» και ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Επομένως, ένα ανθεκτικό αποτέλεσμα από τις «4», αναμφίβολα, θα προσδώσει επιπλέον ώθηση στην ανοδική τροχιά του Χ.Α., επιβεβαιώνοντας τις «γραμμές άμυνας» της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός των τραπεζών, βέβαια, η προσοχή στρέφεται και στις δημοσιεύσεις των υπόλοιπων εισηγμένων, δεδομένου ότι σταδιακά θα αρχίσουν να πληθαίνουν οι ενημερώσεις για τις επιδόσεις του α’ τριμήνου. Κι όλα αυτά στη σκιά της επίδοσης – ρεκόρ για το 2024, έτος κατά το οποίο το σύνολο των εισηγμένων πέτυχε καθαρά κέρδη ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Αύριο (6/5), ενδεικτικά, περιμένουμε τη Sarantis, την Τετάρτη (7/5) την Alpha Trust Ανδρομέδα και την Πέμπτη (8/5) την Titan Cement.

Εξελίξεις προαλείφονται και όσον αφορά τα μερίσματα, τα οποία μην ξεχνάμε ότι για το σύνολο του 2025 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ή/και θα ξεπεράσουν το ορόσημο των 5 δισ. ευρώ. Σήμερα, για παράδειγμα, «κόβει» το σχετικό δικαίωμα η Eurobank, ενόσω την Τετάρτη είναι η σειρά των ΟΠΑΠ και BriQ. Για την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η Investor Day της Austriacard, η οποία φιλοδοξεί να αυξήσει την ορατότητα της εταιρείας σε αναλυτές και επενδυτές.

Περιμένει ο Χόλτερμαν

Εν αναμονή των εξελίξεων στην Alpha Bank εξακολουθεί να βρίσκεται ο Χένρι Xόλτερμαν, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι έχει καταθέσει από πέρυσι αίτηµα στον SSM για αύξηση του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα σε επίπεδα άνω του ορίου του 10%.

Σήμερα, ο Ολλανδός επιχειρηµατίας, ο οποίος έχει λάβει τιμητικά και την ελληνική υπηκοότητα, κατέχει μερίδιο που ανέρχεται στο 9,9% του µετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, το σχέδιο για να φθάσει άνω του 15% ή και του 20% φαίνεται ότι προς το παρόν συναντά ορισµένες καθυστερήσεις.

Το τι μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις καθυστερήσεις κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει µε απόλυτη ακρίβεια, αν και πολλά ακούγονται στην αγορά. Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι το ζήτημα θα είχε κλείσει µέσα στον Απρίλιο. Πλέον είμαστε στον Μάιο και μέχρι στιγμής… ουδέν νεώτερον από το μέτωπο.