Skip to main content

Από το Καστελλόριζο σε μόνιμα μέτρα πολιτικής επιβίωσης, ενοίκια της σιωπής και υψηλές πτήσεις

Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα προσφοράς με ενίσχυση της ζήτησης

Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Ποιο; Τα επιδόματα. Η στρατηγική είναι παλιά, δοκιμασμένη και – για κάποιους- αποτελεσματική: λίγα χρήματα στους ευάλωτους, λίγο «δέσιμο» με τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας (δημιουργία εξαρτήσεων το λένε οι κακές γλώσσες αυτό).

Τα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ, μαζί με την επιστροφή ενός ενοικίου, δεν είναι απλά μέτρα οικονομικής πολιτικής. Είναι και πολιτική επιβίωσης. Της κυβέρνησης. Με τα δικά μας χρήματα. Γιατί χρήματα δικά του το κράτος δεν έχει. Το πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζουμε που είναι διπλάσιο από αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί (το λες και αντιφατικό σε μία χώρα με τους μέσους μισθούς και την αγοραστική δύναμη καθηλωμένα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ), από εμάς βγήκε.

Κι αν αναρωτιέστε ποιος παίρνει το 250άρι, η απάντηση είναι: περίπου το 45% των συνταξιούχων. Όσοι τολμούν να ξεπερνούν τα 1.100 – 1.200 ευρώ μεικτά είναι πλούσιοι. Οι συνταξιούχοι, ανεξάρτητα αν έχουν το πρόθεμα «χαμηλό-» ή όχι, γκρίνιαζαν πριν από το Πάσχα για το γεγονός ότι είχαν ξεμείνει από ρευστό και δεν μπορούσαν να κάνουν γιορτές. Η γκρίνια τους, έγινε αντιληπτή στο Μαξίμου σχετικά αργά και έτσι, δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Μαΐου, ώστε να διευκολύνουν τους συνταξιούχους. Όμως το πρόβλημα δεν ήταν «γραφειοκρατικής φύσεως». Ήταν καθαρά οικονομικής. Και η γκρίνια μπορεί με ταχύτητα να μετατραπεί σε οργή.

Αλλά το κερασάκι στην τούρτα είναι αλλού. Σε μια χώρα όχι μόνο με πλεόνασμα – μαμούθ, αλλά και με στεγαστικό πρόβλημα – μαμούθ, με ενοίκια που δεν παλεύονται ούτε με συνενοίκηση τριών γενεών, η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει το ζήτημα με… ενίσχυση της ζήτησης. Ποιος τα κοιτάει μωρέ αυτά τα “οικονομίστικα” τώρα; Την επιστροφή να πάρουμε και δεν χρειάζεται να λέμε και πολλά.

Μόνιμα τα μέτρα στήριξης. Μόνιμη και η συνταγή: επιδόματα για μόνιμες ανάγκες. Μεταρρυθμίσεις… next season.

Από το Καστελλόριζο στην Ιθάκη

Και τώρα που είπαμε για μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε. Πριν από 15 χρόνια μπαίναμε στο ΔΝΤ. Για την ακρίβεια, πριν από 15 χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, από το Καστελλόριζο ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μας είπε ότι «ξέρουμε τον δρόμο για την Ιθάκη».

Χθες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, με τίτλο «Δρόμοι προς την Επιτυχία».

Από τον ομηρικό δρόμο στους μανατζερίστικους δρόμους, βοήθα Αϊ Γιώργη να αντέχουμε τους πόνους.

Ανεβαίνουν οι επενδύσεις

Ας πούμε όμως και κάτι καλό. Σε άλλα επίπεδα κινείται πλέον το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων, που φέτος θα ξεπεράσει τα 14,5 δισ., ενώ για το 2026 υπολογίζεται να αγγίξει τα 17 δισ.

Νούµερα που ουδείς θα µπορούσε να φανταστεί πριν από µερικά χρόνια, όταν το Π∆Ε ήταν καθηλωµένο στα 6,75 δισ. ετησίως. Οι καιροί ευτυχώς άλλαξαν. Το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αλλά και το Ταµείο Ανάκαµψης τόνωσαν τον προϋπολογισµό του Προγράµµατος.

Ενδεικτικά, από τα 14,6 δισ. ευρώ, τα 11,35 προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Ταµείο Ανάκαµψης. Σηµαντική συµβολή έχει η ανάπτυξη της οικονοµίας.

Την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας

Μιας και λέμε για την κυβέρνηση, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας.

Ποιο ήταν το θέμα που απασχολούσε έντονα σε συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο; Τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Λέτε να έχουμε και νέες ανακοινώσεις εκεί;

Η μεγάλη μέρα του αεροδρομίου

Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για τους μετόχους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα των 235 εκατ. ευρώ (0,78 ευρώ/μετοχή), το οποίο αντιστοιχεί σε payout ratio 100% κι απόδοση άνω του 8%. Το βασικό ενδιαφέρον, βέβαια, στρέφεται στο Πρόγραμμα Επανεπένδυσης Μερίσματος, το οποίο για φέτος θα φθάσει έως τα 100 εκατ. ευρώ (επιπλέον 140 εκατ. την περίοδο 2026-2028), δίνοντας την ευκαιρία στους μετόχους, αντί για μετρητά, να λάβουν νέες μετοχές του αεροδρομίου.

Εάν και η τρέχουσα περίοδος σίγουρα ενισχύει την ανάγκη για ρευστότητα, το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή Καναδοί και Υπερταμείο, θα στηρίξουν την επίμαχη πρωτοβουλία έχει ξεχωριστή σημασία. Ας σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ μετρητών ή επανεπένδυσης έως την Πέμπτη 8 Μαΐου.

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί στο 100% ο στόχος για έσοδα 100 εκατ. ευρώ, τα «φρέσκα» κεφάλαια -όσα κι αν συγκεντρωθούν- είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τη «δύναμη πυρός» (έχει ήδη εξασφαλιστεί δάνειο 806 εκατ. ευρώ), η οποία θα απαιτηθεί για την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων στον αερολιμένα, με στόχο την εξυπηρέτηση έως και 40 εκατ. επιβατών ετησίως.
Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα, ενόσω η μετοχή καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά τις τελευταίες ημέρες, έχοντας αφήσει πίσω τα 9,5 ευρώ/μετοχή.

Έτσι, όποιος είχε συμμετάσχει στην IPO του 2024, τώρα βλέπει την απόδοση της επένδυσής του να έχει «αυγατίσει» κατά τουλάχιστον +18%, χωρίς να συνυπολογίσουμε το φετινό (0,78 ευρώ) και το περσινό (0,33 ευρώ) μέρισμα, το οποίο ανεβάζει το αθροιστικό όφελος ανω του +30%.