Skip to main content

Ένα άλλο «Γεράκι της Μάλτας»

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Τα μαχητικά άρθρα της οδήγησαν στο θάνατό της. Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Άνα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στο σπίτι της, στη Μόσχα, ενώ ετοίμαζε άλλο ένα άρθρο για τις ωμότητες των ρωσικών αρχών στην Τσετσενία.

Η εφημερίδα της, η Novaya Gazeta, προκάλεσε τους δολοφόνους της, δημοσιεύοντας το τελευταίο, ανολοκλήρωτο άρθρο της. «Το υλικό της Πολιτκόφσκαγια διακόπτεται εδώ. Δεν ολοκληρώθηκε. Πόσα επεισόδια να έμεναν άραγε ακόμη;».

Το υλικό και της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έμεινε ανολοκλήρωτο. Μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της της έκλεισε το στόμα. Στη Μάλτα των ιπποτών και των μαγίστρων, των παλατιών και των μεγαλιθικών μνημείων; Ναι, μα και των εξωχώριων και άλλων υποδόριων, υπεράκτιων και γνωστών-αγνώστων άθλιων. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων. Παρότι οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι επιθέσεις θεωρείται ότι συνδέονται με ανταγωνισμούς του υποκόσμου. 

Σ’ αυτόν τον μικρόκοσμο της Μεσογείου γράφτηκε ένα άλλο «Γεράκι της Μάλτας». Από το διεφθαρμένο πρόσωπο της αμερικάνικης κοινωνίας του 1930 στη διαφθορά και την αδιαφάνεια των αρχών του 21ου αιώνα στο μικρότερο κράτος της Ε.Ε. Σκληρό αστυνομικό μυθιστόρημα, με θύμα τη συγγραφέα, «ένα WikiLeaks από μόνη της».

Η δημοσιογράφος και μπλόγκερ είχε αποκαλύψει αρκετές υποθέσεις διαφθοράς στο πλαίσιο του σκανδάλου των Panama Papers, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν στενούς συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού, τον οποίο εξανάγκασε σε πρόωρες εκλογές, που κέρδισε με άνεση. 

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος. Τέτοια γεγονότα θυμίζουν τη Ρωσία, όχι την Ε.Ε.», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ.

Τέτοια γεγονότα υπενθυμίζουν ότι οι ενοχλητικοί σπανίζουν και οι τοξικοί αλωνίζουν. Όπως ένας από τους αστυνομικούς που εμπλέκεται στην έρευνα για τη δολοφονία της, ο Ραμόν Μιφσούντ, που ανέβασε στο Facebook: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, κοπριά αγελάδας! Χαρούμενος :)»

Κάτι τρέχει, το κράτος δικαίου σκιές δεν αντέχει.