Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
«Άνευ προηγουμένου» και «κοσμογονική» είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών από τις χώρες της G7 για τη συμφωνία του κατώτατου εταιρικού φόρου 15%. Έπειτα από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων, φυσικά και πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα στον δρόμο για ένα καλύτερο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Πέραν όμως της συμφωνίας αυτής καθαυτής και τη σημασία της για το ίδιο το φορολογικό αλλά και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και της G20, έχει και άλλες σημειολογικές ερμηνείες σε γεωπολιτικό επίπεδο από πλευράς των συμμαχιών και συνασπισμών που θα διαμορφωθούν.
Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούσαν επί μακρόν κοινή προσέγγιση στο θέμα της φορολογίας, πλην των αντιρρήσεων που πρόβαλλαν κάποιες χώρες, όπως Ιρλανδία και Κύπρος, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, που τις καθιστούσαν πόλο έλξης για τις πολυεθνικές. O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπαναχώρησε των αρχικών του θέσεων, για χάρη, όπως έδειξε, μίας κοινής προσέγγισης, υποστηρίζοντας τελικά το ποσοστό του παγκόσμιου εταιρικού φόρου στο 15%. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο ΗΠΑ και Ευρωπαίοι θα χειριστούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η Κίνα, το νόμισμά της, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η προέλευση της πανδημίας και η κλιματική αλλαγή. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τοποθετήσει την Ευρώπη μόλις ένα σκαλί πιο πάνω από την Κίνα σε θέματα εμπορίου. Αντιθέτως, ο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια ευρεία συμμαχία, που να δείχνει ότι η πίεση δεν εκπορεύεται μόνο από την Ουάσιγκτον, θα μπορούσε να αποτελέσει πιο αποτελεσματικό «πολιορκητικό κριό» για την Κίνα.
Στο τελευταίο επεισόδιο κλιμάκωσης με την Κίνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθετικό διάταγμα που απαγορεύει σε αμερικανικές οντότητες να επενδύουν σε 59 κινεζικές επιχειρήσεις που φέρεται να έχουν σχέσεις με τον στρατό. Στην Ε.Ε., ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όταν οι ηγέτες της G7 συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε και το «πάγωμα» της επενδυτικής συμφωνίας Πεκίνου – Βρυξελλών αποτελεί ένα «game changer», που δίδει χώρο σε μια μεγαλύτερη συνεργασία Ε.Ε. με ΗΠΑ.
Τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση των ηγετών της G7… όταν ο Μπάιντεν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου, οπότε και θα τεθούν όλα επί τάπητος. Και οι μεγάλοι χαρακτηρισμοί για τη φορολογική συμφωνία του Σαββάτου θα αξίζουν τον κόπο, εάν τελικά μέσα από το μεγάλο παζάρι που έγινε αποφευχθεί ο κοστοβόρος φορολογικός και εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Που όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον θα αποφευχθεί. Οπότε κορυφώνεται το πεδίο δράσης κατά της Κίνας.