Από την έντυπη έκδοση
Της Μάρως Βακαλοπούλου
Όταν ένας νέος ηγέτης αναλαμβάνει τα ηνία ενός κόμματος ή μιας χώρας, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα. Ορισμένες φορές, μάλιστα, συμβαίνει. Στην περίπτωση του Brexit, η αισιοδοξία αυτή δεν υπάρχει. Δέκα κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος κλείδωσαν χθες την υποψηφιότητά τους για τη θέση της Τερέζα Μέι. Καθένας χωριστά θέλει να πιστεύει ότι θα εξουδετερώσει τη βόμβα του Brexit προτού εκραγεί στα χέρια του.
Αυταπάτες δεν τρέφουν – έστω και αν ορισμένοι επιμένουν να ταΐζουν με αυτές τους Βρετανούς πολίτες. Οι Βρυξέλλες δεν άφησαν επί Μέι περιθώρια νέων διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αποχώρησης και δεν προτίθενται να το κάνουν. Και οι 10 υποψήφιοι όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Καλύτερα το Brexit παρά ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο νέος ηγέτης των Τόρις θα βρεθεί αυτομάτως στην Ντάουνινγκ Στριτ. Για να παραμείνει, θα πρέπει αφενός να κρατήσει με το μέρος του το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στήριξε την εύθραυστη κυβέρνηση της Μέι και αφετέρου να επιβιώσει από τη σχεδόν βέβαιη ψήφο εμπιστοσύνης των Εργατικών.
Αυτός είναι ένας σκόπελος που μπορεί να ξεπεραστεί, δεδομένου ότι ακόμη και οι πιο αντάρτες Τόρις δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να έρθουν αυτήν την περίοδο αντιμέτωποι με την ψήφο των πολιτών.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο νέος ηγέτης όσο πλησιάζει η 31η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα λήξει και η δεύτερη παράταση που έχει πάρει το Brexit. Θεωρητικά οι επιλογές είναι τρεις, όσοι και οι επικρατέστεροι διάδοχοι της Μέι – ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, ήτοι ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Χαντ, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ.
Πρώτη επιλογή, αλλά προφανώς ανέφικτη, να τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση η συμφωνία της Μέι με τις Βρυξέλλες. Δεύτερη επιλογή, η άτακτη αποχώρηση, την οποία ωστόσο έχει απορρίψει κατηγορηματικά το Κοινοβούλιο.
Τρίτη επιλογή, την οποία επίσης έχουν απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές, το δεύτερο δημοψήφισμα.
Είναι προφανές ότι να τραβήξει ο νέος ηγέτης το σκοινί του Brexit και να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους που μετοίκησαν στο ευρωσκεπτικιστικό Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ είναι η εύκολη δουλειά. Κατά τα άλλα, πολύ γρήγορα, θα έρθει στη δύσκολη θέση της Μέι – κυριολεκτικά και μεταφορικά.