Skip to main content

Προκρατήσεις εισιτηρίων από ξένους επενδυτές

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Καλά «διαβασμένοι» ήταν οι υποψήφιοι επενδυτές που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τα ερωτήματα που έθεσαν προέκυψε πως ενδιαφέρονται για ένα οικονομικό «άνοιγμα» στη χώρα, αλλά με τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας.

Η μείωση της φορολογίας αποτελεί «παραδοσιακό» θέμα σε ανάλογες συζητήσεις. Ωστόσο, οι υποψήφιοι επενδυτές έθεσαν και εξειδικευμένα ερωτήματα με στόχο να διαπιστώσουν αν μετά την… εμπειρία των μνημονίων υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. 

Από την ελληνική πλευρά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στο «γαλάζιο» σχέδιο για τους φόρους, όσο και σε θέματα που άπτονται του γενικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος. Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τα νέα projects που είναι στα σκαριά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.

Μάλιστα ενδιαφέρον υπήρξε για στοχευμένους κλάδους της οικονομίας και τα επενδυτικά «ραντεβού» δεν περιορίστηκαν σε γενικόλογες αναφορές. 

Η ενέργεια -όπως φαίνεται και από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. 

Διαχρονικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό, ενώ και οι υποδομές -συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών- μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα φαίνεται πως στη μεταμνημονιακή εποχή έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ στα «φρέσκα» θέματα συζήτησης είναι και οι νέες τεχνολογίες. 

Στα «ατού» της ελληνικής πλευράς, κατά τον κύκλο αυτών των συζητήσεων, ήταν τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας. Επίσης στα τετ α τετ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κλίμα πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί στη χώρα, αλλά και στην ταχύτητα υλοποίησης νέων επενδυτικών σχεδίων. 

Η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως κινήσεις όπως το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα στέλνουν σαφές μήνυμα οριστικής εξόδου από την πολυετή οικονομική κρίση. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να πείσει τους επενδυτές να… βγάλουν εισιτήριο για τη χώρα.