Skip to main content

Το στοίχημα για τον κ. Μακρόν

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού 
[email protected]

Oι κάλπες έκλεισαν, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εκλέγεται πανηγυρικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε αυτή την αναμέτρηση, που έκρινε το μέλλον όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων δεν προσήλθε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Μήπως το δίλημμα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν παραήταν δύσκολο; Μήπως η ερμηνεία «ψήφος υπέρ της παγκοσμιοποίησης ή υπέρ του λαϊκισμού» ήταν βαρύ φορτίο; Ή μήπως, απλά, ο Γάλλος ψηφοφόρος, αναποφάσιστος μπροστά σε έναν υποψήφιο του συστήματος και μία υποψήφια έξω από αυτό και με ατζέντα να θέσει και τη Γαλλία εκτός Ευρωζώνης έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το πολιτικό σύστημα;

Ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων καλείται να απαντήσει και στα παραπάνω ερωτήματα. Και δεν πρέπει να επαναπαυθεί στις δάφνες του. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η κλονισμένη εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων απέναντι στους πολιτικούς είναι μηνύματα που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι επιλογές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: των Βρετανών με το Brexit και των «λησμονημένων» και «ασήμαντων» Αμερικανών που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στον Τραμπ.

Όσο για τον θριαμβευτή Μακρόν, πριν από τρία χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό της Γαλλίας και τώρα, σε ηλικία μόλις 39 ετών, κατακτά το ύπατο αξίωμα. Αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια εποχή που είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες των σκληρών χτυπημάτων της τρομοκρατίας, σε μια εποχή που οι οικονομικές επιδόσεις της Γαλλίας ωχριούν εν συγκρίσει με της κραταιάς Γερμανίας. Το 2002, χρονιά κυκλοφορίας του ευρώ, η ανεργία στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες ήταν στο 8%. Σήμερα το ποσοστό στη Γερμανία έχει υποχωρήσει κάτω από το 4%, ενώ στη Γαλλία πλησιάζει το 10%. Η παρακμή της γαλλικής οικονομίας ήταν ένας από τους λόγους που ανέδειξαν τη Λεπέν σε επικίνδυνη αντίπαλο. Γι’ αυτό και ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να κερδίσει το στοίχημα εξόδου της χώρας από το οικονομικό τέλμα. Στις επινίκιες δηλώσεις του μίλησε για αλλαγή σελίδας. Απομένει να κάνει τα λόγια πράξη.