Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ήταν Αύγουστος του 2013 όταν μου ‘μαθε η Τουρκία τη βραχονησίδα… ανθρωποφαγίας. Χρειάστηκε η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά για να πληροφορηθώ, η αγεωγράφητη, την ύπαρξη βραχονησίδας με το όνομα «Ανθρωποφάγος».
Άνοιξα τον χάρτη κι άνοιξε το μάτι. Δύο οι ακατοίκητες νησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, νοτιοανατολικά των Φούρνων, ο Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρωποφάς με έκταση 0,545 τ.χλμ. και απέναντί της ο Μικρός, ενταγμένοι στο δίκτυο «NATURA 2000» (μαζί με Φούρνους και Θύμαινα, καθώς και Αλατσονήσι, Θυμαινάκι, Στρογγυλό, Πλάκα, Μακρονήσι και Άγιο Μηνά).
Χθες, η Τουρκία μού ξαναθύμισε τη γεωγραφία. Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως «αφαιρέθηκε η ελληνική σημαία που είχε τοποθετηθεί στη βραχονησίδα Χουρσίντ στα ανοιχτά της επαρχίας Ντίντιμ του Άιντιν» και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στο πλάι του είπε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφεύγει βήματα που μπορούν να προκαλέσουν κρίση στο Αιγαίο.
Ο πρώτος είπε ότι οι μονάδες της ακτοφυλακής έκαναν την απαραίτητη παρέμβαση, ο δεύτερος ότι «χτες το βράδυ υψώθηκε η σημαία και οι καταδρομείς μας πήγαν και την πήραν». Κάτι δεν πάει καλά.
Η γαλανόλευκη κυματίζει από τις 13 Απριλίου, είπε στη «Ν» ο δήμαρχος Φούρνων και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι δεν πάει καλά; Με σημαία τη λίστα EGAYDAAK, η Άγκυρα γκριζάρει τα νερά. EGAYDAAK είναι το αρκτικόλεξο φράσης, που μεταφράζεται σε «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα». Πόσα παρακαλώ; 152.
Το «γκριζάρισμα» γίνεται για το παζάρεμα. Η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου δεν είναι ερντογανικό τροπάριο. Το ψάλλουν από το 1973. Πλέον η διασκευή του γνωρίζει στην Άγκυρα επιτυχία: μερίδιο υδρογονανθράκων όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Εδώ δεν έχει σύνορα/δεν έχει καλοσύνη… Τούμπου τούμπου ζα/τούμπου μάγοι/θα μας ψήσουν οι ανθρωποφάγοι… ντούμπου ντούμπου/ ντούμπου και μπα μπου/πέσαν όλα τα ταμπού». (Από το σατιρικό της Μεταπολίτευσης του Γ. Μαρκόπουλου «Τούμπου ζα»)