Skip to main content

Αναθεώρηση με το βλέμμα στις εκλογές

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Ως μετωνυμία για τις μετεκλογικές πολιτικές συνεργασίες μοιάζει να εκλαμβάνει το πολιτικό σύστημα τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το ζήτημα παρελκυστικά, όπως ακριβώς και την προοπτική των πολιτικών συνεργασιών. Ο πρωθυπουργός άνοιξε τον σχετικό διάλογο το καλοκαίρι του 2016 από το προαύλιο της Βουλής. Κοντεύουν να περάσουν, όμως, δύο χρόνια και οι φιλόδοξες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν διανύσει καν τα λίγα μέτρα που χωρίζουν τον χώρο εκείνης της εκδήλωσης από τις επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Και για αυτό δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά η ίδια η κυβέρνηση. 

Η δε Ν.Δ. πασχίζει να διαμορφώσει τη στάση της μέσα από αντινομίες. Όπως κάνει, δηλαδή, και όταν ομνύει στη συναίνεση, εξαιρώντας όμως τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δέσμη θέσεων από τον πρώτο μήνα της εκλογής του στην ηγεσία της Ν.Δ. Πρόσφατα, όμως, δήλωσε ότι το θέμα «δεν είναι της παρούσης», για να επανέλθει αργότερα, προκαλώντας ερωτήματα για τις αληθινές προθέσεις του κόμματος.

Η συσχέτιση, όμως, της συνταγματικής αναθεώρησης με τις συζητήσεις περί μετεκλογικών συνεργασιών δεν φανερώνεται πουθενά πιο ανάγλυφα από ό,τι στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι οι θέσεις των στελεχών του απηχούν εκείνες που διατύπωσαν οι ίδιοι στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος σχετικά με την πολιτική των συνεργασιών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε εξαπολύσει τότε «επίθεση φιλίας» στη Ν.Δ., καλεί τώρα τη Φώφη Γεννηματά να απόσχει από τη συνταγματική διαδικασία, λόγω Novartis. Αντίστοιχα, ο «αντιδεξιός» Γιάννης Ραγκούσης περιγράφει -αποκαλυπτικά- την άμεση εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας ως «ιστορική ευθύνη». 

Στο μέσο όλων αυτών βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, που εντοπίζει πάντοτε με ευστοχία τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά δυσκολεύεται -ή καλύτερα την δυσκολεύουν κάποιοι- στο να διαλέξει πλευρά. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι κατέθεσε η ίδια πρόταση για την επανεκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να τη συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα γιατί εκείνος… την αποδέχτηκε!

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν θα τελεσφορήσει ή όχι μια ακόμη πρωτοβουλία για το Σύνταγμα. Από την έκβαση, όμως, θα είμαστε σίγουροι για το «ποιος θα πάει με ποιον» μετά τις επόμενες εκλογές.