Skip to main content

Προεκλογική χαλάρωση

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@@naftemporiki.gr

Η Ιστορία έχει αποδείξει, χωρίς εξαιρέσεις, ότι σε περιόδους παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου ή περιόδους πολιτικής αστάθειας ο μεγάλος «τραυματίας» είναι η οικονομία. Η κατανάλωση μειώνεται, οι τζίροι πέφτουν, οι επενδύσεις φεύγουν ή στην καλύτερη περίπτωση τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν πώς ξημερώνει η επόμενη πολιτικά ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμη και τα χρέη των πολιτών αυξάνονται σε περιόδους που αρχίζει η παροχολογία. Η πολιτική επομένως σταθερότητα, ειδικά την περίοδο αυτή, το πρώτο έτος μετά την εποχή των Μνημονίων, θα έπρεπε να ήταν ο στόχος όλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Δυστυχώς, όμως, η μέχρι σήμερα πορεία τους πιστοποιεί το αντίθετο. Και ας αναλογιστούμε ότι τυπικά οι βουλευτικές εκλογές ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί και πάμε μόνο για ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές.

Εύκολα μπορεί επομένως να φανταστεί κανείς τι θα ακούσουμε μόλις χτυπήσει το «καμπανάκι» που θα κηρύσσει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα εντός των τειχών. Ήδη πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έταξε νέο μέρισμα από το φετινό πλεόνασμα στο τέλος του έτους, χωρίς καν να γνωρίζει ποιος θα είναι κυβέρνηση τότε, ακόμη κι αν οι εκλογές διενεργηθούν τον Οκτώβριο, όπως υποστηρίζει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Ο προεκλογικός αγώνας θα είναι αναμφίβολα από τους πιο δύσκολους και σκληρούς των τελευταίων ετών.

Γι’ αυτό χρειάζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ψυχραιμία. Και ίσως θα ήταν χρήσιμο να λάβουν υπ’ όψιν τους το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ και τις επισημάνσεις του διοικητή της Γ. Πιτσιλή, ο οποίος υπογραμμίζει με έμφαση ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί καταλύτη στην εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και δεικτών. Δημιουργεί αβεβαιότητα στους πολίτες, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τρέχουσα και μελλοντική παραγωγή και απασχόληση, στο κόστος δανεισμού και στις τραπεζικές χορηγήσεις.

Επομένως, η επίδραση του εκλογικού κύκλου στην οικονομία, αν και περιορίστηκε την περίοδο εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ενδέχεται να συντελέσει στη μη έγκαιρη καταβολή φόρων, στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικότερα στη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ο κ. Πιτσιλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια που ίσως επηρεάσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ακόμη και μια υποτίμηση της τουρκικής λίρας πιθανώς θα έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και μειώνοντας τον κύκλο εργασιών τους. Όπως επιπτώσεις θα έχει και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., με ή χωρίς συμφωνία. Άραγε ακούει κανείς; Ή βαδίζουμε και πάλι ολοταχώς στα βράχια;