Skip to main content

Κοινή θεραπεία του ιού της παραπλάνησης

Από την έντυπη έκδοση

Έμπρακτη απάντηση σε όσους καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι σκέφτεται να επιβάλει μέτρα «τύπου Όρμπαν» έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπογράφοντας με άλλους 12 προέδρους κεντροδεξιών κομμάτων αίτημα αποπομπής της παράταξης του Ούγγρου πρωθυπουργού (Fidesz) από την οικογένεια του ΕΛΚ. 

Με επιστολή που συνυπέγραψε με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να απαλλαγεί η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων συντηρητικών από το κόμμα του Όρμπαν, το οποίο οδηγεί στον «γύψο» τη δημοκρατία στη χώρα του. Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση Όρμπαν ότι παραβιάζει σαφώς τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και τις ευρωπαϊκές αξίες. «Η μάχη κατά του Covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον» αναφέρει. Ταυτόχρονα εκφράζει τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνει έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία «να αντιμετωπιστεί σθεναρά». 

Την πρωτοβουλία αυτή είχαν στηρίξει μέχρι χθες το βράδυ συνολικά 13 επικεφαλής κομμάτων του ΕΛΚ. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του από την τοποθέτησή του χθες στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «αυταρχικούς περιορισμούς» τα μέτρα Όρμπαν. «Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες και ο ιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά εξίσου επικίνδυνος με τον Covid-19» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίκτορ Όρμπαν εκμεταλλεύτηκε την κρίση του κορονοϊού για να λάβει την εξουσιοδότηση από το ουγγρικό κοινοβούλιο να κυβερνά με αναγκαστικά διατάγματα και να αναστέλλει την εφαρμογή των νόμων μέσω εγκυκλίων, χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου. Η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2019 λόγω μη εφαρμογής των μέτρων ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, παραβίασης του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και απόπειρας ελέγχου των ΜΜΕ. Το ΕΛΚ είχε δεχθεί τότε πιέσεις από την κεντροαριστερά και την αριστερά να αποβάλει οριστικά το Fidesz, αλλά δεν το έκανε φοβούμενο εκλογικές απώλειες στις ευρωεκλογές του 2019. Φαίνεται, όμως, ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή για να το πράξει.