Skip to main content

Η… αλλεργία στην αποταμίευση

Η αποχή των Ελλήνων από την αποταμίευση εξηγείται από άλλες έρευνες της Eurostat και της ΕΚΤ.

Η εξαμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναδεικνύει μια δίδυμη απειλή για τις επενδύσεις και ευρύτερα για την οικονομία.

Πρόκειται για την αρνητική αποταμίευση και το εξωτερικό έλλειμμα. Και αν με το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών έχουμε μάθει να ζούμε, διότι ουδείς πιστεύει πως οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας θα φτάσουν στο σημείο να υποσκελίσουν τη δαπάνη των εισαγωγών, η αποταμίευση είναι ένας τομέας για τον οποίο υπάρχει μια γενική αδιαφορία, πλην εκείνων (των περισσότερων) που δεν μπορούν να αποταμιεύσουν.

Η εθνική αποταμίευση στην Ελλάδα για φέτος εκτιμάται στο 10,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 24,2%, ενώ πολύ χειρότερα είναι τα στοιχεία για τον ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών. Για το 2024, εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρνητική, στο 2,5%, όταν στην Ευρωζώνη θα τρέχει με +15,2%.

Οι διαφορές είναι ανησυχητικές, σχολιάζει το ΕΔΣ, και προσθέτει πως είναι χαμηλά τα ποσοστά εθνικής αποταμίευσης, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις.

Η αποχή των Ελλήνων από την αποταμίευση εξηγείται από άλλες έρευνες της Eurostat και της ΕΚΤ. Αυτές καταγράφουν πως, με βάση την αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες συναγωνίζονται με τους Βούλγαρους για την τελευταία θέση σε επίπεδο Ε.Ε. Έτσι, αν δεν περισσεύουν χρήματα, απλά δεν αποταμιεύεις.

Πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση, για τους προσεχείς 12 μήνες, υποχώρησε στις -67,7 μονάδες, από -65,0 τον Μάιο.

Επίσης, το 84% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, όταν οι σχετικοί δείκτες ήταν στις +7,0 μονάδες στην Ε.Ε. και στις +7,5 στην Ευρωζώνη. Στην ίδια έρευνα του ΙΟΒΕ, καταγράφεται ότι το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει πως «μόλις τα βγάζει πέρα» είναι στο 61%.
Συμπερασματικά, οι αρνητικοί ρυθμοί αποταμίευσης στη χώρα μας δεν οφείλονται σε κάποιου είδους… αλλεργία των Ελλήνων, αλλά στους χαμηλούς μισθούς.