Skip to main content

Σπάμε ρεκόρ σε αυξήσεις στην Ε.Ε.

Ο πληθωρισμός είναι ύπουλος και μπορεί να δείχνει «μικρός», αλλά είναι εξόχως επικίνδυνος, καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και πιέζει την κοινωνία

Αυτό με τον πληθωρισμό πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα. Τον Ιούνιο τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ρυθμό αύξησης του τιμαρίθμου στην Ελλάδα της τάξης του 3,6% με τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη να είναι 2% και στην Ε.Ε. 2,3%…

Ο πληθωρισμός είναι ύπουλος και μπορεί να δείχνει «μικρός», αλλά είναι εξόχως επικίνδυνος, καθώς υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας, πιέζει την κοινωνία με την ακρίβεια, αλλά έχει και αυξημένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία… καθώς υπάρχει υψηλός ΦΠΑ!

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν τα εξής: Η Ελλάδα είναι 3η στην ετήσια αύξηση τιμής ηλεκτρικού ρεύμα τος με 23,1%, έναντι 1,2% στην Ε.Ε. Επίσης η χώρα μας ήταν πρώτη σε ετήσια αύξηση τιμών εξόδων στέγασης με 9,2%, έναντι 2,7% στην Ε.Ε. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στα πακέτα εσωτερικού τουρισμού στη χώρα μας καταγράφηκε αύξηση 8,9%, έναντι 3,3% στην Ε.Ε.!

Τον ίδιο μήνα στη χώρα μας καταγράφηκε 7% αύξηση τιμών σε εστιατόρια και καφέ, που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν στην Ε.Ε. (4,1%). Επίσης η Ελλάδα είναι 2η στην Ε.Ε. σε ετήσια αύξηση τιμών σε ψάρια με 7%, έναντι 2,2% στην Ε.Ε., ενώ στο χοιρινό κρέας η Ελλάδα είναι 2η στην Ε.Ε. με ετήσια αύξηση τιμών 7,6%, έναντι 2,3% στην Ένωση.

Η Ελλάδα είναι 2η στην Ε.Ε. σε αύξηση τιμών σε είδη ένδυσης με 4,9%, έναντι μόλις 0,2% στην Ε.Ε., ενώ είναι 3η στις αυξήσεις στα παπούτσια με 4,9% έναντι 0,6% στην Ε.Ε.

Με λίγα λόγια αυξήσεις καταγράφονται σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνει την έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά και την κυριαρχία ολιγοπωλίων που δεν ευνοούν την προσφορά.

Η ακρίβεια στην Ελλάδα έχει να κάνει και με την αδυναμία της χώρας να παράγει μια σειρά από προϊόντα που χρησιμοποιούν οι ιθαγενείς. Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος της μεταποίησης και της βιομηχανίας, που τις αφήσαμε να ατροφήσουν. Για να αναπτυχθούν χρειάζονται επενδύσεις, αλλά και εθνική αποταμίευση, που είναι το καύσιμο. Και εκεί είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη!

Από παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση των Ελλήνων τους προσεχείς 12 μήνες βρέθηκε τον Μάιο του 25 στις -65,0 μονάδες από -67,2 τον Απρίλιο. Επίσης το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πι θανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 16% (από 15%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου που έγινε σε πρωθύστερο χρόνο για λογαριασμό της Eurobank, τo 2022 η αποταμίευση στην Ελλάδα ήταν -4%. στην Ιταλία +4% στην Ισπανία +4%, στην Ολλανδία +12% και στην Ε.Ε. +7%. Το 2009 η αποταμίευση στην Ελλάδα ήταν στο +9%.