Skip to main content

Ξεκάθαρες ευρωπαϊκές αρχές

REUTERS/Yves Herman

Μπορεί να μην έχει ξεκάθαρο αμυντικό δόγμα ακόμη, αλλά η στάση της Ε.Ε. απέναντι στις σχέσεις της με τρίτες χώρες είναι απλή: πληρώστε και είστε ευπρόσδεκτοι.

Αν μη τι άλλο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχές τις οποίες τηρεί απαρέγκλιτα. Από την αρχή της ίδρυσής της, ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα το 1951, αργότερα ως Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), μέχρι τη σημερινή μορφή της, η Ε.Ε. παραμένει πιστή στο μόνο δόγμα που μπορεί να συμφωνήσει: αυτό της οικονομικής συναλλαγής. Ακόμη και για θέματα που δεν είναι αποκλειστικά οικονομικά. Παραδείγματος χάριν, όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα, η Βρετανία θα κληθεί να πληρώσει ένα μέρος της αξίας των όπλων που θα αγοράζει το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας Safe από βρετανικές εταιρείες. Η Βρετανία αποφάσισε να αποκαταστήσει -μερικώς- τις σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη όταν συνειδητοποίησε πως υπάρχουν ευκαιρίες για την αμυντική της βιομηχανία λόγω του σχεδίου Safe, που θα κινητοποιήσει 800 δισ. ευρώ σε εξοπλιστικές δαπάνες μέχρι το 2030 ώστε να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ενημέρωσαν τη βρετανική κυβέρνηση πως το Λονδίνο θα πρέπει να αποζημιώσει τις Βρυξέλλες για να μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο προμηθειών drones, αντιπυραυλικών συστημάτων και άλλου υλικού. Η απαίτηση αυτή θα ισχύσει και για όσες τρίτες χώρες θελήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (Ουκρανία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία).

Μπορεί να μην έχει ξεκάθαρο αμυντικό δόγμα ακόμη, αλλά η στάση της Ε.Ε. απέναντι στις σχέσεις της με τρίτες χώρες είναι απλή: πληρώστε και είστε ευπρόσδεκτοι.